Praznici su u većem delu zemlje prošli bez padavina, te su samo pojedini stanovnici Srbije mogli da uživaju u zimskim čarolijama. Ali, kakvo nas vreme očekuje u prvom delu godine? Ako niste ljubitelji hladnog vremena, obradovaće vas vest da prema prvim prognozama zima neće biti preterano oštra i hladna, ali i da već sa prvim danima proleća dolazi toplije vreme.

Temperaturne oscilacije nisu više nova pojava sa kojom se susrećemo, a u prvoj polovini ove godine, imaćemo neznatno više temperature od proseka. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, tokom prva tri meseca biće prosečno vlažno vreme, a zatim će uslediti nešto topliji april, maj i jun.

Bez većih padavina u januaru i februaru

Srednja januarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od nula do tri stepena, a u planinskim predelima od -3 do nula stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za januar biti od 5 do 7 stepeni u nižim predelima, a u planinskom delu zemlje od jedan do tri stepena iznad nule.

Tokom januara se prognozira količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka u Srbiji, pa vam kišobrani neće trebati više nego ranije. U nižim predelima količina padavina iznosiće od 35 do 55 mm, a na planinama od 45 do 60 mm.

– Očekuje nas malo blaži i suvlji januar. U februaru će temperatura biti jedan do dva stepena iznad proseka. U Beogradu se srednja maksimalna dnevna temperatura očekuje oko osam stepeni – rekli su za “Blic” iz RHMZ-a.

Na sajtu “Accuweather” stoji da će u Beogradu prva polovina januara biti bez padavina i snega, ali će temperature ići i ispod nule i pored toga što će biti i sunčanih intervala. U drugoj polovini meseca, stižu nam niže temperature nego na početku godine, sa pojavom snežnih padavina, naročito pred kraj januara.

Februar će prema “Accuweather”-u biti sa većim brojem padavina u prestonici, temperature će se kretati iznad nule, ali će vremenske prilike biti promenljive. Krajem februara pored nižih temperatura, postoji i mogućnost pojave snega, koji se neće dugo zadržati usled pojave toplijeg vazduha.

“Accuweather” za Novi Sad u januaru predviđa vremenske prilike slične kao i u Beogradu. U prvoj polovini neće biti padavina, temperature će se kretati od minus tri do pet stepeni, ali od 18. se očekuje pad temperature. S padom dolaze i padavine, a poslednjih dana januara na području Vojvodine očekuje se nekoliko dana sa snegom.

Za februar se za Novi Sad predviđa mesec sa većim brojem kišnih dana, a postoji i mogućnost pojave snega, koji bi mogao da pada poslednjih dana meseca.

“Accuweather” za jug Srbije, tačnije Niš, za januar predviđa slične temperature kao u Beogradu i Novom Sadu. Prva polovina meseca biće bez kišnih i snežnih padavina, dok će druga polovina januara biti sa temperaturama koje će se kretati i do -7. Krajem meseca postoje i izgledi za snežne padavine.

Topliji mart

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za oko 0,9 stepeni.

Mart će biti topliji i prosečno vlažan. Temperature će biti za oko pola do stepen više od proseka. U Beogradu će srednja maksimalna temperatura iznositi oko 13 stepeni – istakli su iz RHMZ-a.

“Accuweather” prognozira da će mart u Novom Sadu proteći sa temperaturama iznad proseka, a za čak nekoliko dana predviđaju se temperature do 15 stepeni. Krajem meseca biće niže temparture, sa nekoliko dana kiše.

Stiže proleće

Nakon zime, koja bi prema prvim najavama meteorologa trebalo da protekne bez većih padavina, očekuje nas buđenje prirode i, uz proleće, dolazak toplijeg vremena. Srednja minimalna temperatura vazduha u u aprilu biće viša za oko 0,5 stepeni.

– Očekuje nas nešto topliji i suvlji april, uz malu verovatnoću za pojavu mraza u prvom delu meseca, što je jako bitno za poljoprivrednike. Maksimalna srednja aprilska temperatura biće oko 19 stepeni – rekli su nam iz RHMZ-a.

Proleće će pored viših temperatura doneti i nešto suvlje vreme, te će u aprilu i maju mesečna količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka.

– U maju će temperatura biti za oko pola do stepen iznad proseka, a srednja maksimalna temperatura tokom ovog meseca iznosiće oko 24,8 stepena.

Temperatura iznad proseka pred kraj proleća

Kraj proleća i mesec jun doneće temperature za oko stepen, do dva iznad proseka, te će srednja maksimalna dnevna temperatura biti oko 28 stepeni.

Prema prvim prognozama očekuju se padavine u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko 5 mm. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 87 mm.

Vreme je promenljiva kategorija, svakodnevno, te se ne može sa sigurnošću tvrditi kakvi nas dani očekuju, ali za sada većih oscilacija i neprilika nema, te možete uživati u svakom danu tekuće godine.

Izvor: Blic

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments