Dijabetes je u Srbiji peti uzrok umiranja i peti uzrok opterećenja bolestima, a procenjuje se da u Srbiji približno 710.000 odraslih osoba ima šećernu bolest, da 465.000 zna za bolest, a još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se.

Zbog toga je Farmaceutska komora Srbije odlučila da prva standardizovana usluga u apotekama širom naše zemlje bude vezana za ovu bolest, kako bi se pacijentima ukazalo na važnost dobre kontrole dijabetesa, ali i da bi se osobama koje su u riziku za razvoj ove bolesti skrenula pažnja da do nje ne bi došlo.

“Uvođenjem elektronskog recepta, pacijenti koji su na hroničnoj terapiji, mogu kod svog izabranog lekara otići samo dva puta godišnje, ali po lekove moraju doći u apoteku, najmanje jednom mesečno. To znači da je između dve posete lekaru, farmaceut tu da brine o pacijentima i dostupan je za sve nedoumice”, istakla je magistar farmacije Jelena Stefanović Vojinović, a navodi se u saopštenju Farmaceutske komore.

Ona je navela da farmaceuti u Srbiji mogu umnogome doprineti da pacijenti sa dijabetesom vode kvalitetan i normalan život i spremni su da im ponude savet više u vezi bolesti.

Na uvođenju te standardizovane usluge radilo se skoro godinu dana, a u apotekama se primenjuje od jula ove godine. Edukaciju je prošlo 800 farmaceuta, a cilj je da se veliki broj njih uključi u realizaciju projekta i da što veći broj pacijenata bude savetovan na ovaj način, ne bi li usluga dobila na značaju u svakodnevnoj apotekarskoj praksi.

Pacijenti će od farmaceuta u apotekama dobiti dodatne sugestije i uputstva kako da reše nedoumice u vezi pravilne primene terapije, primene insulina, kontrole nivoa šećera u krvi i akutnih komplikacija dijabetesa, metaboličke kontrole, nefarmakoloških mera i prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa.

Pripremljene su i edukativne brošure za pacijente koje sadrže najbitnije informacije vezane za sve aspekte dijabetesa.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments