Sa epidemijskog aspekta, situacija je preteća, navodi za RTS direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, doktorka Verica Jovanović.

Navodi da je najveći broj novozaraženih registrovan u Beogradu, a potom u Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu i Kraljevu.

“U ostalim gradovima dolazi do porasta broja pozitivnih, ali u svakom slučaju, to je manji broj i učestalost pozitivnih je manja nego u Beogradu”, ocenjuje Jovanovićeva.

Ističe da je samo juče tokom dana hospitalizovano više od 400 osoba.

“Naš sistem zdravstvene zaštite ima veliki broj kreveta i nisu u pitanju kapaciteti za smeštaj samih pacijenata, ali u pitanju je kadar, zato što pre svega lečenje i manifestacija bolesti je takva da zahteva pre svega veliki broj medicinskih radnika, a naročito veliki broj učesnika u pružanju zdravstvene zaštite u prostorijama intenzivne nege”, objašnjava direktorka “Batuta”.

Apeluje na građane da se pridržavaju predviđenih mera.

“Apelujemo na celokupno stanovništvo da se fizička distanca drži među ljudima, da se izbegavaju okupljanja pre svega u kolektivima, da se ne organizuju bilo kakva slavlja na kojima će biti prisutan veći broj ljudi zato što je prenos među ljudima u suštini jedini način prenosa ove infekcije”, ističe Jovanovićeva.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments