Foto: Telegraf.rs

Đaci iz Srbije upravo su se vratili sa šest bronzanih medalja i to sa takmičenja koje je okupilo najveće svetske sile u znanju.

Reč je o Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani, napravljenoj po izuzetno teškim programima škola u Rusiji i Kini, koji sadrže svega 30 odsto našeg gradiva!

I pored toga, genijalci iz Srbije, u konkurenciji od 50 država iz celog sveta, osvetlili su nas bronzom. Oni su: Aleksa Sotirov i Nevena Stojković iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Dušan Beguš iz Šapca, Luka Carević i Aleksa Đorđević iz Niša i Nikola Spasić iz Aranđelovca.

Ni sam put do takmičenja nije bio lak. Ekipu Srbije predstavljalo je šestoro odabranih koji su prethodno bili najbolji na svim nivoima takmičenja u zemlji, od školskog, opštinskog, pa preko regionalnog do državnog. Paklena trka iz znanja u Bocvani podrazumevala je obimne testove znanja iz fizike, hemije i biologije koji su se sastojali od teorije, zadataka i eksperimenata.

Aleksi Sotirovu iz Matematičke gimnazije nedostajalo je samo 0,25 poena za srebrnu medalju. Ali, prilike za to sigurno će biti, budući da ovaj dečak već ima niz takmičenja iza sebe na kojima je osvojio brojne nagrade.

Za ovo takmičenje Aleksa kaže da je jedno od najboljih iskustava u njegovom životu. Ni 50 sati puta u povratku nije umanjilo njegovo oduševljenje.

“Bilo je sjajno! Pamtiću ovo takmičenje zauvek! Obrazovni programi azijskih zemalja dosta su komplikovaniji od naših, ali nastavnici su nas lepo pripremili i uspeli smo da osvojimo bronzu. Hvala Višnji, Aniki i Jasmini, profesorkama Matematičke gimnazije koje su nas puno toga naučile pred put”, priča Aleksa za Telegraf.rs.

Vođe puta bili su profesori sa Fizičkog fakulteta Mićo Mitrović, Maja Stojanović i Vladimir Marković.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments