Žene u Srbiji koje žele potomstvo, a nemaju partnera sa kojim bi tu želju ostvarile, više neće morati da idu u Češku ili Makedoniju po donirane spermatozoide, već ce imati mogućnost da to urade u svojoj zemlji. 

Do kraja godine i u našoj zemlji biće omogućena ovakva vrsta donacije, odnosno, biće otvorena banka sperme – kako spermatozoida i jajnih ćelija, tako i embriona.

Kako objašnjava direktorka Uprave za biomedicinu, dr Vesna Rakonjac, potrebno je još doneti podzakonska akta, kojim će se bliže regulisati ova oblast.

“Otkako je usvojen Zakon o postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, ostavljen je još godinu i po dana da se napišu podzakonska akta, koja će to bliže regulisati. Rok ističe u decembru, a Republička stručna komisija već uveliko radi na tome”,  najavljuje dr Rakonjac.

Procedura za veštačku oplodnju singl žene je slična kao i kod parova, jedino se ovde pojavljuje donor.

Davaoci polnih ćelija su mahom anonimni, mada u pojedinim klinikama možete da pogledate i neke fotografije pojedinaca koji su želeli da pokažu svoj identitet. Žena može sama da bira njegove karakterne osobine, fizički izgled i godine. Kada napiše “spisak želja”, iz klinike će dobiti predloge onih donora koji najviše odgovaraju njenom opisu.

Procedura i pravila o doniranju podrazumevaju da jedan donor može da ostavi polnu ćeliju samo u jednoj banci, a o tome preciznu evidinciju vodi Uprava za biomedicinu koja će imati šifrovane podatke o donorima.

Kada se odabere donor, žena prolazi kroz vantelesnu oplodnju gotovo identično kao i da kada ima partnera.

Predviđeno je da se oformi i banka polnih ćelija, koja će se nalaziti u okviru Klinike za ginekologiju u Višegradskoj.

Izvor: Blic

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar
18/04/2019 19:50

Ja sam donator sperme. Ukoliko neko zeli da me kontaktira moj email je aleksserbia381@gmail.com