Do kraja godine počeće edukacija lekara iz Srbije

       

Uskoro počinje program edukacija lekara iz Srbije procedurama koje u dijagnostici i lečenju metaboličkih bolesti, a posebno Mukopolisaharidoze (MPS) tip 4A, poznatiji kao Morkio sindrom, primenjuju njihove kolege iz Nemačke.

To je dogovoreno na sastanku koji je nedavno imao ministar zdravlja Zlatibor Lončar sa doktorkom Kristinom Lampe iz Univerzitetske bolnice u Gisenu u Nemačkoj, koja je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u lečenju obolelih od metaboličkih bolesti.

Ministar Lončar je za Tanjug rekao je sa doktorkom Lampe razgovarao o mogućnostima saradnje i da su se složili da srpske zdravstvene ustanove poseduju i adekvatne uslove i stručni kadar da se ono što Lampe radi u Nemačkoj uskoro primeni i kod nas.

“Već do kraja godine počećemo program edukacije naših lekara i ostalog osoblja, koje će se delom obavljati kod nas, a delom u Nemačkoj i kojim će rukovoditi doktorka Lampe”, rekao je Lončar.

On je podsetio da je država u poslednjih šest godina uvećala budžet za lekove za obolele od retkih bolesti više od deset puta i da je osim savremene i efikasne terapije radi i na ranoj dijagnostici bolesti, ali i drugim oblicima zdravstvene nege i pomoći ovoj vrsti obolelih.

Dr Lampe bila je jedna od učesnica Međunarodnog kongresa o Mukopolisaharidozi koji je nedavno održan u Beogradu.

Sedmoro dece koja boluju od jednog oblika Mukopolisaharidoze tip 4, poznatiji kao Morkio sindrom, počeli su pre mesec dana da primaju savremenu terapiju o trošku države.

Predstavnici udruženja obolelih nadaju se da će država pronaći način i da petoro odraslih dobije najnoviju terapiju, koja je veoma skupa. Godišnje terapija košta oko 400.000 evra i mora da se daje ceo život.

Morkio sindrom je teška, urođena bolest metabolizma uzrokovana nedostatkom enzima. Bolest karakteriše prestanak rasta pacijenta, česte infekcije disajnih puteva, dolazi do oštećenja skeletnog sistema, sluha, vida, a nekada i unutrašnjih organa.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments