Do kraja nedelje jeftinije gorivo

       

Posle dužeg vremena evrodizel će na pumpama početi da se toči po nižim cenama, tvrde u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

“Za pet dana barel nafte je sa 77 pao na 72 dolara, s tendencijom daljeg pada. Sve je to počelo da se odražava na maloprodajnu cenu goriva, pa je benzin nastavio i ove nedelje da pojeftinjuje. Prošle je pojeftinio oko pola dinara, a do kraja nedelje očekuje se da cena bude još niža”, navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Novina je i da će posle dužeg vremena početi i dizel da pojeftinjuje, što će se, već do kraja ove nedelje, videti na pumpama. Ne treba očekivati značajno pojeftinjenje, ali će do pada cene doći. Očekuje se da se trend pada cena derivata nastavi i ubuduće, što će vozači videti.

Iako bi svi voleli da se pad cene sirove nafte odmah preslika na domaće pumpe, Mićović podseća da se, kada je nafta sredinom avgusta poskupela, to nije odmah reflektovalo na cenu goriva, već posle mesec dana, 15. septembra. Kako kaže, zbog toga nije realno ni da će se pad cene nafte od pre pet dana sutra videti u maloprodaji.

Vozači su i dalje skeptični prema svim ovim najavama, jer većih promena na pumpama nije bilo ni kada je “brent” sa 86,74 dolara, koliko je koštao barel početkom oktobra, pojeftinio na 76,47, a američka laka nafta sa 76,72 skliznula na 66,41 dolar za barel.

 

Izvor: Politika

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments