Samo u nedelju u stotinak zdravstvenih ustanova širom Srbije o trošku države pregledane su čak 19.792 osobe, a bez knjižice i uputa, pacijenti su mogli da obave ultrazvuk abdomena i grudi, mamografski pregled kao i biohemiju i krvnu sliku!

Ovo je bila 11. po redu akcija preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja sa mnogim zdravstvenim centrima širom zemlje.

Do sada, u prethodnih deset akcija, oko 200.000 građana Srbije obavilo je preventivne preglede, dok je nekoliko hiljada njih upućeno na dalju dijagnostiku. Kod najvećeg broja pacijenata otkriveni su problemi sa srcem, dijabetesom ili su utvrđene ozbiljne ginekološke promene (kod žena, prim. ur.) za koje do tada nisu znali! Svi oni su upućeni na dalja lečenja i terapije.

Dobra vest je da će se besplatni pregledi nastaviti i narednih meseci, svake poslednje nedelje u mesecu, kada će svi koji to žele, pored ovih, moći da obave i oftalmološki, pregled abdomena ili mladeža na telu, ali i da izmere nivo šećera u krvi.

Kako navode u Ministarstvu zdravlja, odlučili su da nastave akciju zbog velikog interesovanja građana iz cele Srbije.

“Veliku podršku i značajno interesovanje za ovu akciju Ministarstva zdravlja potvrđuje podatak da je u 11 dana akcije pregledano oko 220.000 građana Srbije, odnosno blizu 20.000 svake poslednje nedelje u mesecu. To je ujedno i najbolji motiv da Ministarstvo nastavi sa preventivnim pregledima i akcijama ovog tipa, ali i edukacijom građana Srbije o značaju prevencije, pravovremene dijagnostike i terapije, kako bi kod što većeg broja pacijenata bolest bila otkrivena na vreme, a životi sačuvani. Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u dosadašnjim akcijama besplatnih pregleda na posvećenosti i uloženom trudu, kao i mnogobrojnim građanima na podršci i strpljenju”, poručuju u Ministarstvu zdravlja.

 

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments