DOŽIVOTNA ROBIJA ZA SILOVATELJE I PEDOFILE: Šta predviđaju izmene krivičnog zakonika

Foto: CNN

Silovatelji i pedofili u Srbiji bi od sledeće godine mogli da budu osuđeni na doživotnu robiju, predviđeno je izmenama Krivičnog zakonika. Kako je predložilo Ministarstvo pravde, izmenama je predviđeno da se za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora, izjavila je ministarka pravde Maja Popović.

Ministarka kaže da se očekuje da izmene Krivičnog zakonika budu usvojene tokom sledeće godine i ističe da će biti znatno pooštrene i kazne za nasilje u porodici.

Pooštravanje kazni

Za osnovni oblik krivičnog dela nasilje u porodici predloženo je da se pooštri i propiše kazna zatvora od šest meseci do pet godina, umesto kazne zatvora od tri meseca do tri godine, koja je sada propisana. Predloženo je i pooštravanje kazne zatvora u rasponu od jedne do 10 godina za krivično delo nasilje u porodici koje je izvršeno korišćenjem oružja ili oruđa kojim je moguće nanošenje teških telesnih povreda. Sadašnja zatvorska kazna za to delo iznosi od šest meseci do pet godina – pojasnila je ministarka.

Kako ističe, ako je nekim od ovih oblika krivičnog dela nasilje u porodici naneta teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja žrtve, kao i ako je žrtva maloletnik, predloženo je da bude propisana kazna zatvora od tri do 12 godina. Sadašnja kazna je od dve do 10 godina.

– Takođe je predloženo da onaj ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio bude kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina, umesto sadašnjih tri meseca do tri godine. Predloženo je da se za sve oblike krivičnih dela silovanja, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora. Kada je reč o krivičnom delu obljuba zloupotrebom položaja, predloženo je da onaj za koga se utvrdi da je učinio ovo delo bude kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina – rekla je Popovićeva.

Ukoliko žrtva silovanja ostane trudna, pooštravanjem kazni silovatelju preti zatvor od jedne do 10 godina, umesto sadašnje kazne zatvora od šest meseci do pet godina.

Govoreći o tome šta očekuje od izmena Krivičnog zakonika, ministarka Popović je rekla da se na taj način šalje jasna poruka žrtvama nasilja u porodici, a pre svega, ženama, da će država najoštrije reagovati sa ciljem da se svi oblici nasilja odlučno suzbijaju i najoštrije kazne svi učinioci ovog krivičnog dela.

Prema njenim rečima, pooštravanje kaznene politike značajno bi ohrabrilo sve žene da ne trpe nasilje i da ga bez straha prijave i budu uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti.

Podsmevanje žrtvama

Hajrija Ramadani iz udruženja žrtava nasilja “Hajr”, koja je i sama godinama trpela nasilje, kaže da su predložene izmene zakona upravo ono na čemu su žrtve insistirale.

– Odavno pričamo o pooštravanju zakona, daj Bože da kada budu donesene nove odredbe one budu i poštovane. Sigurni smo da pretnjom doživotnim zakonom i oštrim kaznama nasilje može da se smanji. Ovo je već postalo nestvarno koliko ga ima. Država novim odredbama krivičnog zakona šalje poruku da nasilnicima nema mesta u našem društvu – objašnjava Ramadanijeva.

Kako ističe, u praksi se često dešavalo da oni koji su na najsuroviji način činili krivična dela u porodici po izlasku iz zatvora nastave sa zlostavljanjem.

– U ovoj priči ne sme biti kompromisa. Nasilnici su iz zatvora izlazili još “jači” i na taj način su se podsmevali žrtvi i čitavom sistemu. Samo su nastavljali gde su stali – kaže ona.

Advokat: Smanjiti mogućnost zloupotrebe

Advokat Željko Simić navodi da nema dileme da je najavljeno pooštravanje mera pozitivna stvar, ali kako objašnjava, nada se da će u novim odredbama zakona biti uveden i standard po kome će se utvrđivati okolnosti događaja.

– Nikome ko je normalan ne mogu da smetaju najave pooštravanja zakona. Problem je što u praksi imamo i dosta zloupotreba, pa dolazi do postupanja i nakon lažnih prijava. Zakon treba u delu dokazivanja da bude jasno definisan. Takođe, smatram da bi i snimci načinjeni telefonom trebalo da postanu upotrebljivi pred sudom, što sada nije slučaj. Jednostavno, da pravi nasilnici budu kažnjeni kako dolikuje, ali i oni koji lažno prijavljuju za nasilje – kaže Simić.

informer.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan
18.09.2023 15:24

Trebao biti donet odavno

Povezane vesti