Dronovi nadletali Srbiju, država nema zvanično objašnjenje

       

Srbiju su krajem marta nadletale bespilotne letelice, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Do sada nije bilo zvaničnog objašnjenja čiji su dronovi.

Stefanović je, na pitanja poslanika u Skupštini o navodima medija o preletima dronova nad Srbijom, rekao da oni nisu obarani jer je procenjeno da nisu pretnja po bezbednost Srbije.

“Zvaničnijeg” objašnjenja do sada nije bilo, bar kada je reč o tome čiji su ti dronovi, kao i šta su snimali. Međutim, sada je Sputnjik dobio informacije od Ministarstva odbrane o “misterioznim” dronovima.

Naime, kako navodi portal Sputnjik, iz Ministarstva im je rečeno da se pojava navedenih letelica može dovesti u vezu sa ilegalnim aktivnostima, prebacivanjem migranata s organizovanim kriminalnim grupama preko državne granice, švercom roba, narkotika, akcijama drvoseča i drugih koji se bave nelegalnim radnjama.

Potvrđeno je i da su jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti u nekoliko navrata registrovale pojavu malih dronova, koje je, naglašavaju, moguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

U ministarstvu ističu da Vojska nije reagovala, pošto su propisane vrlo jasne procedure po kojima se postupa u slučaju povrede suvereniteta države i ugrožavanja bezbednosti iz vazduha.

„Imajući u vidu činjenicu da navedeni dronovi nisu uočeni u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja, te da nemaju mogućnost prenosa ubojitih sredstava, nisu predstavljali opasnost po bezbednost zemlje, iako je svaki slučaj analiziran detaljno, sa svih aspekata. U konkretnom slučaju bezbednost građana i imovine Republike Srbije nisu bili ugroženi“, kažu u Ministarstvu odbrane.

Takođe dodaju da u saradnji sa SMATSA, kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, neprekidno i pouzdano kontrolišu i štite suverenitet vazdušnog prostora Republike Srbije, a za Sputnjik su pojasnili i ko i na osnovu čega procenjuje da li je ugrožena bezbednost države.

Svaku pojavu neidentifikovane letelice, kako je pojašnjeno, analiziraju nadležni organi i u skladu sa zaključcima preduzimaju se potrebne mere čiji je cilj sprečavanje bilo kakvog iznenađenja i podizanja nivoa efektivnosti i efikasnosti sistema za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora.

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments