Putnici će ubuduće imati veći stepen zaštite, a uvešće se sankcije, i biće manja mogućnost za prevare turističkih agencija, kaže ministar turizma Rasim Ljajić.

On je gostujući u emisiji “Jutro s Natašom” na TV Prva rekao da država priprema niz mera kako bi stala na put prevarama turističkih agencija.

Prema rečima ministra, uvešće se kategorije, odnosno tri vrste licenici i to:

A licenca – 500.000 gde će turistička agencija plaćati 500.000 evra polisu i 50.000 dinara depozit.

B licenca – 400.000 evra, plus depozit od 30.000

C licenca – 300.000 evra polisa, 15.000 depozit

“Moramo da uvedemo red, nije normalno da imamo 560 agencija. To je previše za jednu zemlju sa ovoliko malo ljudi”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, uvešće se i crne i bele liste, gde će na sajtu pisati sve negativne i pozitivne informacije o agenciji na osnovu kojih putnik odlučuje da li će uplatiti aranžman.

Takođe, država će, kako je rekao, uvesti i veće ingerencije inspektorima, a subagenti neće više moći da uzimaju novac direktno.

Na pitanje zašto ne postoji jedna državna agencija koja bi sve to regulisala, rekao je:

“Da smo Severna Koreja, mogli bismo da imamo državnu turističku agenciju. Moramo da se odlučimo hoćemo li u komunizam ili kapitalizam. To nije prirodan sistem, nepouzdan je i zato je propao. Mora da postoji vlasnik, nema državnih agencija koje bi štittile putnike”, navodi Ljajić.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments