Država obezbedila avione za prevoz bolesne dece

       

Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije dogovorili su protokol o saradnji u hitnim situacijama, kada je reč o upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo, a obezbeđena su dva aviona da bi se prevoz pacijenata obavio brže, lakše i bezbednije.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je za RTS da je Vlada, pored obezbeđivanja sredstava za lečenje u inostranstvu, omogućila i bezbedan i brz transport pacijenata.

Na raspolaganju su dva aviona, koja se mogu koristiti po posebnom protokolu. U manjem avionu mogu da se prevoze pacijent i oba roditelja, kao i medicinska pratnja. “Uvek je to jedan lekar i jedan tehničar”, rekao je Dučić.

Drugi avion namenjen je za transport do 15 osoba. “Ideja je da može da se transportuje veći broj osoba istovremeno, ako bi došlo do masovnog transporta”, objasnio je Dučić.

RTS navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je moguće da već danas iz Grčke bude prevezena devojčica koja je tamo imala nesrećnu situaciju i koja se nalazi u komi.

Ova dva aviona obezbeđena su kako bi pacijenti na vreme stigli do neophodne pomoći i da bi se izbeglo gubljenje vremena za organizovanje prevoza redovnim letom, koji je i skuplji.

Od ponedeljka će, kako se navodi, raditi kol-centar, gde će roditelji pozivom na broj 0700 333 443 moći da se informišu o kriterijumima za upućivanje pacijenata u inostranstvo.

“Roditelji se nekada ne obrate Budžetskom fondu, već direktno idu u inostranstvo. Nisu znali koja su njihova prava”, kazao je Dučić.

On je dodao da se komisije Budžetskog fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje redovno sastaju, da su u njima eksperti koji rade po utvrđenim kriterijumima i da nema problema u funkcionisanju fondova.

 

Izvor: Tanjug/RTS

Komentari: