Dualni model obrazovanja, učenje kroz rad, primenjuje se u 84 srednje stručne škole u Srbiji, a po tom sistemu školuje se u ovom momentu više od 4.200 učenika.

Već dve godine dualno obrazovanje sprovodi se kao pilot projekat u školama, a njegova potpuna primene počeće od naredne školske godine 2019/20. godine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je trenutno postoje 32 dualna obrazovna profila, da je trenutno u sistem uključeno oko 600 kompanija u kojima učenici uče kroz rad.

“Dualni modeli imaju svoju ekspanziju u Srbiji i oko 23 odsto srednjih stručnih škola imaju neki oblik dualnosti, što je blizu četvrtine srednjih stručnih škola”, naglasio je ministar na skupu “Dualno obrazovanje u Srbiji 2018: tekući rezultati i budući izazovi”.

Podseća da je pre godinu dana usvojen Zakon o dualnom obrazovanju i dodaje da je u pripremi Zakona o dualnom visokom obrazovanju.

U tekućoj školskoj godini uvedeno je 12 novih obrazovnih profila u skladu sa potrebama tržišta rada u oblasti informacionih tehnologija, mašinstva, građevine, proizvodnje i prerane hrane, hotelijerstva, turizma.

U kreiranju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Srbija je imala veliku podršku Švajcarske.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments