FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Masovne demonstracije građana Srbije pre 20 godina dovele su do priznanja rezultata izbora i odlaska sa vlasti predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića. 

Na izborima za predsednika SRJ održanim 24. septembra 2000. godine, kandidat Demokratske opozicije Srbije Vojislav Koštunica pobedio je u prvom krugu sa 50,24 odsto glasova, dok je Slobodan Milošević osvojio 37,15 procenata.

Tadašnji režim nije priznavao rezultate, dok je opozicija odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Demokratska opozicija Srbije pozvala je građane da se u četvrtak 5. oktobra 2000. godine okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave izbornoj krađi.

DOS je ultimativno zatražio da Slobodan Milošević do 5. oktobra, u 15 časova, prizna izbornu volju, a zahtevano je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke i da RTS promeni uređivačku politiku.

Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd iz cele Srbije, predvođene opozicionim liderima, a policija je bezuspešno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima.

Slobodan Milošević je 6. oktobra priznao izborni poraz od Vojislava Koštunice.

Koštunica je 7. oktobra položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao predsednik SRJ.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Edi
05/10/2020 10:55

Divno je spomenuti 5. Oktobar i da je Ivica Dacic ponovo na vlasti..