Foto: Rojters

Dvoje državljana Srbije, koji su se nalazili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali su se na let za Evropu.

Ovo je izveštaču RTS-a, kako prenose, potvrdio ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić.

Dvoje srpskih državljana se nalazilo u karantinu na kruzeru “Dajmond princes” u japanskoj luci Jokohami.

Važno je napomenuti, da prema izjavama naših zvaničnika, niko od državljana Srbije nije zaražen koronavirusom.

Ovo dvoje srpskih državljana, bračni par Š, na kruzeru su boravili kao turisti, dok preostalo dvanaestroro Srba na brodu radi, odnosno čine posadu.

Za njih važe potpuno druga pravila, a karantin za njih tek počinje i to kada i poslednji putnik napusti kruzer, što je najavljeno za sutra, 21. februara. To bi značilo da ovo 12 Srba neće neće moći na napusti brod sve do 6. marta, čime će ravno mesece dana provesti zatvoreni na kruzeru.

Bračnom paru Š, koji se sada nalazi na letu za Evropu, Ministrstvo spoljnih poslova Srbije ponudilo je povratak specijalnim letom Vlade Italije, što su oni, iz nepoznatih razloga, odbili.

Prethodno, kako je izjavio i ministar Ivica Dačić, Ministarstvo je pokušalo da im obezbedi avio karte, ali se ispostavilo da nijedna avio kompanija ne želi da im ih proda.

Zato su ovim našim državljanima, nakon što su odbili da se vrate letom Vlade Italije, predočene sve eventualne prepreke koje ih mogu zadesetiti zbog odluke da na put krenu komercijalnim letom.

Podsetimo, prva grupa od 500 putnika juče je napustila brod, koji je od 5. februara usidren u blizini japanskog grada Jokohame zbog epidemije koronavirusa (Kovid-19).

Brod su napustili putnici negativni na testove na virus, od koga je na tom brodu inficirano 545 ljudi.

Od posledica koronavirusa preminulo je dvoje putnika, starijih državljana Japana.

Brod-karantin u japanskoj luci najveće je žarište virusa posle Kine.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments