Edukativna kampanja “Tri sekunde ceo život”

       

Više od 50 odsto saobraćajnih nezgoda posledica je naglog kočenja i naletanja vozila, saopšteno je danas na predstavljanju edukativne kampanje Puteva Srbije za podizanje svesti vozača “Tri sekunde ceo život”, u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da tri sekunde nije malo i da za tri sekunde možemo da ugrozimo svoj, živote svojih najbližih, ali i drugih učesnika u saobraćaju.

“Važno je da apelujemo i edukujemo sve vozače da brinu o sebi i svojim porodicama, ali i da čuvamo druge od sebe. Vreme danas od svih nas zahteva ozbiljnost i odgovornost i da vodimo računa o bezbednosti”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da su najopasniji oni vozači koji veruju da njima to ne može da se desi jer imaju dobre automobile i misle da su najbolji vozači.

“Baš takvi vozači su najveća opasnosti na putevima. Isto kao i sa korona virusom – najmanje odgovorni su oni koji danas misle da je to glupost”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da država gradi puteve jer dobri putevi smanjuju mogućnost od nesreća, a cilj je nulta tolerancija na poginule u saobraćaju.

“Do početka marta na auto-putu „Miloš Veliki“ niko nije poginuo, dok je na Ibarskoj magistrali poginulo devet osoba. Važno je i da svako od nas da svoj doprinos odgovornim ponašanjem, da kada sedne u auto razmisli šta to znači za našu i bezbednost naše dece”, zaključila je ona.

Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, rekao je da ovo javno preduzeće pored izgradnje i održavanja puteva značajna sredstva izdvaja za bezbednost u saobraćaju.

“Zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i MUP-om radimo na merama da što manje ljudi nastrada u saobraćaju i izdvajamo dosta sredstava za bezbednost”, rekao je on.

Dragan Milutinović, novinar RTS-a, rekao je da ova akcija ima za cilj da edukuje vozače i da tri sekunde znače pogled na navigaciju, radio, telefon, što može da dovede do udesa sa katastrofalnim posledicama.

“Želimo da ukažemo na važnost držanja odstojanja, posebno u slučaju magle, klizavog kolovoza i loših vremenskih uslova”, rekao je on.

U spotu “Tri sekunde ceo život” učestvuju novinari Srđan Predojević, Slobodan Šarenac, Biljana Vraneš i Vladimir Jeličić.

Izvor: mgsi.gov.rs

Komentari: