Ukoliko se usvoji novi pravilnik o ekskurzijama, koji priprema Ministarstvo prosvete, od naredne godine na putovanja u inostranstvo ići će samo maturanti.

Kako piše “Politika”, ostali srednjoškolci i osnovci će morati da se zadovolje razgledanjem znamenitosti Srbije. Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković, navodi da je već formirana radna grupa za izradu pravilnika i da su se svi njeni članovi saglasili sa smernicama o sadržaju tog dokumenta koje je dao ministar Mladen Šarčević.

Ona je za “Politiku” kazala da je jedan od prioriteta ministarstva da se pri organizovanju đačkih ekskurzija maksimalno iskoriste resursi Srbije i da se seoske škole koje su ostale bez učenika koriste za smeštaj đaka, bilo u toku ekskurzija ili organizovanja nastave u prirodi.

“Lokalne samouprave već obavljaju prenamene takvih objekata. Tražićemo i da se uradi detaljna analiza povezanosti istorijskih i geografskih sadržaja u našoj zemlji, pa će đaci putovati na destinacije o kojima uče iz tih predmeta. Onda će svrha ekskurzija biti učenje u prirodi i upoznavanje sa naučenim u školi , ali će akcenat i dalje biti stavljen i na povećavanje druženja đaka van škole, što podrazumeva i odlaske na besplatne izložbe, dane muzeja i slične događaje. Đačka putovanja neće biti ista za decu iz raznih krajeva zemlje. Prilikom planiranja ekskurzija moraće da se vodi računa o tome šta je bitno da vidi dete iz određenog dela zemlje. Deca iz grada ići će u neurbane sredine, pune zelenila, a seoski, i đaci s juga Srbije, treba da dođu u prestonicu i upoznaju je, ili u Novi Sad, na primer”, navela je Nedeljković.

Prema njenim rečima, đaci više neće nipošto spavati u skupim hotelima, jer je bilo žalbi roditelja na to, pa više nikako neće smeti prioritet da bude to da deca na ekskurziju odsednu u hotelu sa četiri zvezdice. I dalje će postojati kategorija za koje će ekskurzije biti besplatne ili kojima će biti obezbeđeni popusti.

“Pokušaćemo da ih pojeftinimo i osnivanjem đačkih zadruga koje će se ravnopravno sa turističkim agencijama javljati na konkurse za organizatore putovanja. Đačka zadruga ne bi smela da uzima procenat za taj posao kao agencija, odnosno da stiče korist od ekskurzije, pa će to od nje stvoriti povoljnijeg ponuđača i obezbediti učenicima jeftinija putovanja”, dodaje Nedeljković.

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić, potvrđuje da će programi ekskurzija ubuduće biti orijentisani na domaće destinacije. On navodi i da će ekskurzija ostati sastavni deo godišnjeg plana rada škole, ali će težiti da se učeničke zadruge aktivno uključe u njihovo planiranje i realizaciju.

“Razlozi zbog kojih ćemo srednjoškolske ekskurzije orijentisati prema domaćim destinacijama su sledeći: bezbednost učenika je veća, kontrola uspešnija, jeftinije su i pružaju upoznavanje đaka sa istorijom, kulturom i nasleđem, a sadržaji su mnogobrojni i u skladu sa planom i programom nastave. Ideja je i da samo maturanti idu na inostrane ekskurzije. U tom slučaju, destinacije koje su pokazale dobrim ostaće u planu, dok se nebezbedne i skupe više neće predlagati”, objašnjava on.

Prema nezvaničnim saznanjima beogradskog lista, države na koje su se roditelji žalili su Italija i Mađarska, a bilo je žalbi i na kvalitet smeštaja i hrane prilikom putovanja đaka u Beču.

Takođe, agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene.

Autor: Politika.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments