Na današnjoj konferenciji za medije koja je počela u 15 časova epidemiolog dr Predrag Kon je, odgovarajući na pitanje da li je sneg opasan zbog korona virusa, naveo da o tome nije bilo razgovora sa kolegama iz Kine, ali i objasnio kako se virusi ponašaju u kontaktu sa snežnim pokrivačem.

“Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, uprkos našim ubeđenjima da kad je hladno, virusi ne deluje. To nema veze. Koliko se zadržava na snegu? Verovatno duže nego na toplom vremenu, tu nema dileme”, objasnio je dr Kon.

Kako je dodao, virus se nalazi u sekretima čoveka i ukoliko njima na bilo koji način zagadi površinu snežnu, sigurno da će tu virus ostati nešto duže.

“Kako će se ponašati sa snegom, nisam o tome mnogo razmišljao, ali ne vidim da je to nešto mnogo opasno ako se posle toga peru ruke. To je najvažnije od svega”, naveo je Kon, i još jednom podsetio koja je prva i najvažnija stvar koju treba uraditi kako bismo sprečili širenje opasnog korona virusa.

Na njegove reči nadovezala se i dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike koja je navela da virusi ne mogu da se razmnožavaju u snegu.

Izvor: Telegraf

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments