Elektroprivreda Srbije planira da u narednom periodu omogući građanima da račune za struju dobijaju na mejl adresu, kao i da omogući plaćanje računa preko telefona.

Direktor Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije EPS-a Miodrag Bulatović kaže da je to samo deo procesa digitalizacije koji u ovom državnom preduzeću godinama unazad traje, te da je plan EPS-a i da u potpunosti pređe na poslovanje “bez papira”.

Bulatović za Tanjug kaže da kada je reč o slanju računa na mejl korisnika, EPS to se već čini, ali objašnjava da je reč o privrednim subjektima.

Kaže da ovo preduzeće svakog meseca isporuči više hiljada računa putem mejla preduzećima kako bi izmirili svoje obaveze, a na pitanje da li i građani mogu da očekuju ovu uslugu, Bulatović odgovara potvrdno.

“Da. Plan je elektronsko plaćanje računa. Uvid u račun, da svaki građanin može sa svog mobilnog uređaja da pristupi i vidi svoj račun i da izvrši elektronski plaćanje računa”, kaže Bulatović.

Objašnjava da kada je reč o usluzi namenjenoj građanima, da će morati da se sprovedu određene procedure kako bi ta usluga zaživela, odnosno da korisnici daju saglasnost da im se račun isporuči putem mejla.

Opcija o kojoj se takođe razmišlja je i da svaki građanin ponaosob može da sam pristupu portalu EPS-a, vidi stanje svog računa i izvrši elektronsko plaćanje.

“EPS je već odavno ušao u proces digitalizacije svih poslovnih procesa, od klasičnih poslovnih procesa kao što su finansije, ljudski resursi, preko upravljanja tehničkim sistemima”, dodaje Bulatović.

Na polju digitalizacije i praćenja trendova 4.0 revolucije, u EPS-u je, ocenjuje, do sada urađeno mnogo.

“Uskoro ćemo preći na bespapirno poslovanje, potpuno ćemo digitalizovati sistem upravljanja poslovnom dokumentacijom u svim poslovnim funkcijama. Više neće postojati papir. To isto radimo u tehničkim, poslovno informacionim sistemima. Zatim u automatizaciji poslovnih procesa u proizvodnji električne energije, u prenosu električne energije, kontroli isporuke, kontroli gubitaka…”, navodi Bulatović.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Borac
07/11/2018 13:48

Taj direktor nema pojma a direktor je. Ja sam fizičko lice i ja to sve radim i dobijam od EPS-a više od godinu dana