Građane Srbije kojima nedostaje radni staž, kojima su propale firme u kojima su radili a potom nisu pronašli nov posao, muči problem ostvarivanja penzije.

U medijima se u poslednje vreme spominje uspostavljanje posebnog modela sabiranja staža sa godinama života kako bi se na taj način došlo do određenog broja godina koje bi bile dovoljne za penzije.

Međutim, iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja kažu da se tako nešto nikada nije razmatralo:

“U javnosti se često pojave lažne vesti da će se navedeni model tzv. sabiranja godina života i staža osiguranja uvesti kao poseban uslov za ostvarivanje prava na penziju, međutim takav model za sada nije analiziran niti predložen za razmatranje”, navode iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, sistem penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srbije ne predviđa uslov za starosnu penziju kojim bi se sabirale godine staža sa godinama života.

“Prema važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju podrazumeva ispunjavanje 65 godina života i 15 godina staža osiguranja (za muškarce), odnosno 62 godine života u 2018. godini (postepeno se povećava za 6 meseci godišnje na 65 godina života) i 15 godina staža osiguranja za žene. Oba uslova je neophodno ispuniti da bi se ostvarilo pravo na starosnu penziju”, kažu iz istog Ministarstva.

Dakle, uslov za prevremenu starosnu penziju u 2018. godini iznosi 57 godina života i 40 godina staža za muškarce i 56 godina i 4 meseca života i 38 godina staža osiguranja za žene. Oba uslova i u pogledu godina života i godina staža (za žene) se postepeno podižu do 2024. godine na 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Takođe, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju osiguranik može ostvariti pravo na starosnu penziju sa 45 godina staža bez obzira na godine života.

 

Izvor: Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments