Iako je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio, u skladu sa prosečnim vremenskim prilikama kod nas u proteklih 10 godina, pojavu snega za ovu sedmicu – to se izgleda neće desiti baš tako brzo.

Hladna košava nas je mučila već nekoliko dana, a bilo je i olujnih udara brzine i do 100 kilometara na čas. Dobra vest za ovaj prvi dan radne nedelje je što će košava danas početi da slabi, ali blaga jesen će nas obradovati samo na kratko, budući da već za nekoliko dana slede skoro pa ledeni dani.

Ovako jak vetar učinio je da se inače prosečne temperature za ovo doba čine nižim. Ipak, danas, u posledpodnevnim satima, košava će napraviti predah pa nas u narednom periodu očekuje poprilično lepo vreme.

“Ove sedmice ćemo imati sunčano vreme sa temperaturnim vrednostima iznad proseka. Temperature na istoku Srbije će iće i do 20 stepeni, a generalno, u zemlji će biti iznad 15 stepeni. Košava će početi da slabi već od ponedeljka i posle toga neće biti više ovako jakih udara kao u poslednjih nekoliko dana. Vetra će i dalje biti, ali umerenog i slabog intenziteta koji neće preterano uticati na subjektivni osećaj temperature. Nedelja će mahom biti bez padavina, osim u četvrtak i petak kada će padati kiša, ali ni to neće značajnije uticati na ove visoke temperature”, detaljno je objasnio za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

Danas poslednji dan košave

Slabljenje košave jeste najavljeno za danas, ali do toga će doći tek predveče, a pre toga, čini se, ovaj vetar turskog imena imaće poslednji ozbiljan napad. Pa će tako u košavskom području biti olujnih udara, a na jugu Banata većih i od 24 metra u sekundi. Zbog ove informacije, Javno preduzeće “Putevi Srbije” su izdali upozorenje vozačima.

Doduše, RHMZ je prognozirao prve pahulje za period od 22. do 25. novembra, ali ne i pravi sneg sa snežnim pokrivačem, ali po svemu sudeći, ni nekoliko pahulja se neće zalepršati u vazduhu ovih dana.

“Ovih dana snega sigurno neće biti, pa čak ni na planinama. Ozbiljnije zahlađenje nas očekuje tek početkom decembra. Tada će temperature i biti u skladu sa kalendarom, pa će se tada stvoriti uslovi za sneg. Od 3. do 5. decembra dolazi do osetnijeg pada temperatura kada je moguće da će biti snega koji se neće dugo zadržati”,  rekao je Đurić.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments