Najnovija istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva,  pokazuju da fleksibilno radno vreme za zaposlene roditelje još nije popularno kod većine poslodavaca u Srbiji, niti su poslodavci skloni finansijskoj pomoći. Istraživanja su rađena u Ministarstvu bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i uz podršku PKS.

Ministarka za populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je ukazala da je veoma važno da se i kompanije uključe u aktivnosti za dostizanje većeg nataliteta u Srbiji.

Ona je upozorila da veliki broj poslodavaca trenutno ne obezbeđuje nijedan vid finansijske pomoći zaposlenim roditeljima.

Đukić Dejanović je rekla da je istraživanje pokazalo da je većina poslodavaca spremna da obezbedi neki od ponuđenih vidova finansijske pomoćni zapslenima koji do sada nisu obezbeđivani, ali uz poreske olakšice.

Istraživanje je obuhvatilo 330 poslodavaca sa više od 126.000 zaposlenih.

Ministarka je rekla da poslodavci predlažu da zauzvrat dobiju poreske olakašice, ekonomsko-podsticajne mere i medijsko-promotivne mere.

Zaposleni roditelji kažu da im najviše znači fleksibilno radno vreme, dodala je Đukić Dejanović.

Oko 48 odsto poslodavaca obezbeđuje finansijsku pomoć za troškove lečenja deteta, 28 odsto daje jednokratnu pomoć za rođenje deteta, a svega 5,5 poslodavaca daje jednokratnu finansijsku pomoć za polazak deteta u školu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments