(FOTO) POGLEDAJTE ŠTA JEDU VAŠA DECA: Crna masa umesto komada voća u jogurtu

       
Foto: goisco.com

Čuvena nemačka firma “Zot” prodaje u Srbiji voćne jogurte pune buđi, saznaje Zaštitnik potrošača. Na snimcima koji su osvanuli na društvenim mrežama jasno se vidi da se u ovom prestižnom mlečnom proizvodu umesto komadića borovnice, kupine, maline i jagode, kako piše na deklaraciji, nalazi crna masa neprijatnog mirisa.

Da sve bude gore, ovaj jogurt ima ispravan rok trajanja, pa stručnjaci tvrde da je posredi greška u proizvodnji i da njegova konzumacija lako može dovesti do trovanja i odraslih ljudi, a i dece koja ga najčešće konzumiraju.

Gospođa koja je snimak ubuđalog jogurta podelila na internetu zgrozila se kada je videla šta se u njemu nalazi.

“U jednom velikom trgovinskom lancu sam 9. 9. 2018. kupila voćni jogurt “zotis”, koji proizvodi čuvena nemačka firma “Zot”. Na deklaraciji piše da sadrži čak četiri vrste voća – borovnicu, kupinu, malinu i jagodu. Međutim, ovo crno gadno u njemu nimalo ne liči na malinu, ni na neko drugo voće. Ovo je trebalo da jedu deca. E baš zbog toga što niko nema pravo da truje decu, slučaj ću prijaviti inspekciji. Dakle, rok trajanja je u redu, pakovanje je u redu, a šta je ova gadarija unutra, to ćemo da vidimo sa inspekcijom”, rekla je ova žena i dodala:

Ovo nije nikakva šala, ovo je pakao. Zato, pazite šta kupujete deci”, poručila je rezignirana žena koja je sve dokumentovala video-snimkom.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da s obzirom da je rok trajanja u redu, moralo je doći do greške u proizvodnji da bi se stvorila ovako velika masa nepoznatog porekla.

“To je strašno! Ako je rok trajanja u redu, posredi je neka greška u proizvodnji. Razlog može biti od toga da mašine nisu bile dobro očišćene, preko toga da je nešto upalo unutra, do toga da je kriva sama ambalaža zbog koje je došlo do hemijske reakcije. Treba ispitati celu seriju tog proizvoda, jer možda nije pokvaren samo jedan jogurt”, zgrožena je Raičevićeva i dodaje:

“Koliko je situacija loša zavisi od uzroka zbog kog se ta velika masa nalik na buđ stvorila u hermetički zatvorenoj ambalaži. Buđ je već sama po sebi veoma opasna, a neke vrste stvaraju mikrotoksine, vrlo otrovne supstance koji su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Muka, dijareja i trovanje svakako bi se javili kod osobe koja bi ovo pojela, a situaciju dodatno pogoršava to što je u pitanju mlečni proizvod”, kaže Raičevićeva.

Povodom ovog skandala redakcija lista Informer je pokušala da kontaktira i nemačku firmu “Zot”, ali od njih nisu dobili odgovor na pitanje “zbog čega u Srbiji prodaju jogurt pun buđi”. Kako bi ipak čuli i drugu stranu, ovaj list je kontaktirao  i firmu “Frutera”, koja je uvoznik ovog jogurta na našem tržištu, ali ni oni nisu želeli da odgovore na pozive i mejlove lista Informer.

 

Izvor: informer.rs

Foto: informer.rs/facebook.com

3
Komentari:

3 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
3 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Sloba

Mikrotoksine?! Pre ce biti da su to mikotoksini koje proizvodi budj, odnosno gljivice.

Detelinara

Ja kupujem gotovo svakodnevno ovaj jogurt i do sada mi se ništa slično nije desilo, šta više zadovoljan sam njime. Napraviti toliku dramu i prozvati kompaniju da truje ljude bez istrage i to zbog jednog izolovanog slučaja je, blago rečeno, preterivanje.

Goran

Dragi moji sva hrana koju kupujete u prodavnicama je otrovna. Ali je dizajnirana tako da ubija kroz 10, 20 ili više godina. I ne pogađa svakog na isti način. Kako mislite da napravite hranu da se ne kvari? Tako što ubacujete u nju otrov i mikroorganizmi, razlagači hrane je ne napadaju jer se i sami truju. To je tako bilo ispočetka pre 50 i više godina. U međuvremenu su se pojavile kojekakve farbe za hranu, pa imitatori ukusa, imitatori mirisa itd. Zatim su se pojavile zamene za šećer, pa plastični margarin, pa suncokretovo ulje koje se pravi od mašinskog ulja.… Učitaj još »