(FOTO) POGLEDAJTE ŠTA JEDU VAŠA DECA: Crna masa umesto komada voća u jogurtu

       
Foto: goisco.com

Čuvena nemačka firma “Zot” prodaje u Srbiji voćne jogurte pune buđi, saznaje Zaštitnik potrošača. Na snimcima koji su osvanuli na društvenim mrežama jasno se vidi da se u ovom prestižnom mlečnom proizvodu umesto komadića borovnice, kupine, maline i jagode, kako piše na deklaraciji, nalazi crna masa neprijatnog mirisa.

Da sve bude gore, ovaj jogurt ima ispravan rok trajanja, pa stručnjaci tvrde da je posredi greška u proizvodnji i da njegova konzumacija lako može dovesti do trovanja i odraslih ljudi, a i dece koja ga najčešće konzumiraju.

Gospođa koja je snimak ubuđalog jogurta podelila na internetu zgrozila se kada je videla šta se u njemu nalazi.

“U jednom velikom trgovinskom lancu sam 9. 9. 2018. kupila voćni jogurt “zotis”, koji proizvodi čuvena nemačka firma “Zot”. Na deklaraciji piše da sadrži čak četiri vrste voća – borovnicu, kupinu, malinu i jagodu. Međutim, ovo crno gadno u njemu nimalo ne liči na malinu, ni na neko drugo voće. Ovo je trebalo da jedu deca. E baš zbog toga što niko nema pravo da truje decu, slučaj ću prijaviti inspekciji. Dakle, rok trajanja je u redu, pakovanje je u redu, a šta je ova gadarija unutra, to ćemo da vidimo sa inspekcijom”, rekla je ova žena i dodala:

Ovo nije nikakva šala, ovo je pakao. Zato, pazite šta kupujete deci”, poručila je rezignirana žena koja je sve dokumentovala video-snimkom.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da s obzirom da je rok trajanja u redu, moralo je doći do greške u proizvodnji da bi se stvorila ovako velika masa nepoznatog porekla.

“To je strašno! Ako je rok trajanja u redu, posredi je neka greška u proizvodnji. Razlog može biti od toga da mašine nisu bile dobro očišćene, preko toga da je nešto upalo unutra, do toga da je kriva sama ambalaža zbog koje je došlo do hemijske reakcije. Treba ispitati celu seriju tog proizvoda, jer možda nije pokvaren samo jedan jogurt”, zgrožena je Raičevićeva i dodaje:

“Koliko je situacija loša zavisi od uzroka zbog kog se ta velika masa nalik na buđ stvorila u hermetički zatvorenoj ambalaži. Buđ je već sama po sebi veoma opasna, a neke vrste stvaraju mikrotoksine, vrlo otrovne supstance koji su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Muka, dijareja i trovanje svakako bi se javili kod osobe koja bi ovo pojela, a situaciju dodatno pogoršava to što je u pitanju mlečni proizvod”, kaže Raičevićeva.

Povodom ovog skandala redakcija lista Informer je pokušala da kontaktira i nemačku firmu “Zot”, ali od njih nisu dobili odgovor na pitanje “zbog čega u Srbiji prodaju jogurt pun buđi”. Kako bi ipak čuli i drugu stranu, ovaj list je kontaktirao  i firmu “Frutera”, koja je uvoznik ovog jogurta na našem tržištu, ali ni oni nisu želeli da odgovore na pozive i mejlove lista Informer.

 

Izvor: informer.rs

Foto: informer.rs/facebook.com

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sloba
26/09/2018 20:00

Mikrotoksine?! Pre ce biti da su to mikotoksini koje proizvodi budj, odnosno gljivice.

Detelinara
26/09/2018 23:19

Ja kupujem gotovo svakodnevno ovaj jogurt i do sada mi se ništa slično nije desilo, šta više zadovoljan sam njime. Napraviti toliku dramu i prozvati kompaniju da truje ljude bez istrage i to zbog jednog izolovanog slučaja je, blago rečeno, preterivanje.

Горан
27/09/2018 10:32

Драги моји сва храна коју купујете у продавницама је отровна. Али је дизајнирана тако да убија кроз 10, 20 или више година. И не погађа сваког на исти начин. Како мислите да направите храну да се не квари? Тако што убацујете у њу отров и микроорганизми, разлагачи хране је не нападају јер се и сами трују. То је тако било испочетка пре 50 и више година. У међувремену су се појавиле којекакве фарбе за храну, па имитатори укуса, имитатори мириса итд. Затим су се појавиле замене за шећер, па пластични маргарин, па сунцокретово уље које се прави од машинског уља. Е онда крећу са поквареним и трулавим месом тојест напола распаднутим. Сећате се лудих крава? Оне су јеле месно брашно које се правило од животињских цркотина. Али крављи организам реагује брзо а људски не. Шта мислите од чега се прави кечап, мајонез и којекакви сосеви? Од беле житкасте масе које се добија млевењем цркотина, па се затим неутралише киселинама и избељује и затим се фарба и прави укус. И ето кечапа! Не верујете? Ставите на папир. Колико је потребно парадајза за литру кечапа, колико кошта килограм парадајза а колико се продаје у продавници на већа паковања литра кечапа? Где је у ту цену уграђена цена парадајза, неколико пута порез и трговачке марже. И видите да је немогуће продавати кечап по тај новац. Одакле долази тај силни кечап када нема толико парадајза у производњи? А да не говоримо о гомили којекавих Е који су потпуно беспотребни у храни. Не можете ни чај купити без неког Е. Шта је проблем са цркотинама? Проблем су такозвани приони. Прочитајте не интернету шта су приони како настају.