Iako se spekulisalo da bi kineska kompanija Xingyu mogla svoje postrojenje u Nišu da gradi na putu ka Medoševcu, ipak su odabrali industrijsku zonu Zapad.

U Kancelariji za ekonomski razvoj i projekte (KLERP) kažu da bi izgradnja trebalo da počne u prvom kvartalu naredne godine.

Memorandum o razumevanju sa Kinezima potpisan je početkom maja i tada je najavljeno da će Xingyu Automotive Systems Co LTD u Nišu graditi fabriku za proizvodnju rasvete za automobilsku industriju, prenosi Ekapija.

Investiciona vrednost projekta je 50 miliona evra, a poznata je i konačna lokacija iako je ranije bilo spekulacija da će pogon biti u Medoševcu.

“Investitor je u Pismu o namerama naveo da mu je za realizaciju projekta neophodno 13,5 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Zapad u Nišu”, kažu u KLERP-u.

Pojašnjavaju da je reč o lokaciji nedaleko od fabrike Leoni, preko puta Metroa, a prve lopate na lokaciji biće ukopane početkom naredne godine. “Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD je vodeća kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji.

Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 50.000.000 evra, a kompanija planira zapošljavanje 1. 000 radnika na neodređeno vreme”, pišu iz KLERP-a. Podsetimo, ova kompanija bi u Nišu trebalo da proizvodi rasvetu za BMW, Audi, Reno, Opel i Folksvagen, ali i industrije širom sveta.

Izvor: B92/ekapija.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments