Foto: STR / EPA;

Na današnji dan, 12. april 1999. godine, u NATO bombardovanju pogođen je putnički voz dok je prelazio most u Grdeličkoj klisuri. Poginulo je najmanje 15 putnika, a više od 50 ih je ranjeno. Mnoga tela nevinih žrtava nikada nisu pronađena.

– Tog 12. aprila, na drugi dan Vaskrsa, odvezao sam ćerku Anu i zeta Ivana Markovića do železničke stanice. Voz je bio prepun putnika. Ušli su u drugi vagon. Video sam da u kupeima nije bilo vojnika pa mi je i danas neverovatno da su meta bili civili. Opravdanja za tako nešto nema, osim zla koji su namerno hteli da naprave – govorio je za Novosti Žarko Bjeletić.

Međunarodni putnički voz 393, koji saobraća na relaciji Beograd – Skoplje, na današnji dan pre 22 godine pogođen je sa dva NATO projektila, a još dve rakete pale su na obližnji putni most.

Kada je prvi projektil pogodio voz dok je prelazio Bistrički most na Južnoj Moravi, lokomotiva i prvi vagon odbačeni su daleko od mesta stradanja. Prvi projektil pogodio je početak drugog vagona, a drugi je spržio treći i zalepio za šine četvrti vagon. Čuli su se jauci ranjenih putnika. Svuda okolo je bilo krvi i delova ljudskih tela. Skidali su ih i sa grana drveća. Dolaskom na ulaz u Grdeličku klisuru odjekivao je lelek preživelih.

O ovim jezivim prizorima godinama unazad pričaju svedoci koji su među prvima stigli na lice mesta. Rođake pojedinih putnika niko nije mogao da spreči da uđu u još užareni vagon. Nisu mogli da se pomire sa tim da se dogodilo ono najgore.

nsuzivo.rs / blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments