Rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2018. ostvaren je najviše zahvaljujući rastu građevinarstva i ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Rast vrednosti izvedenih građevinskih radova u prvoj polovini godine iznosi 25 odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima koji su doprineli rastu BDP-a Srbije u prvih šest meseci ove godine od 4,5 odsto. Posle rasta od 28,1 odsto ostvarenog u prvom kvartalu 2018, prema dostupnim podacima, u drugom kvartalu zabeležen je rast od 23,1 odsto, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Najveći intenzitet radova postignut je na koridorima i u stambenoj izgradnji, a očekuje se da ova dva sektora nastave da “vuku” rast građevinarstva i u drugoj polovini godine.

To potvrđuju i podaci o realizaciji budžeta za projekte koje prati Ministarstvo, gde je u prvih šest meseci 2018. realizovano 48 odsto raspoloživih projektnih sredstava, odnosno 35,45 milijardi od ukupno predviđene 74 milijarde dinara.

S obzirom na nove projekte čije ugovaranje predstoji, očekuje se da se i u drugoj polovini godine nastavi postojeća dinamika trošenja planiranih budžetskih sredstava, dok će ukupna raspoloživa sredstva biti uvećana zbog finansiranja Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments