Portal NS Uživo svima koji slave najveći hrišćanski praznik Uskrs po julijanskom kalendaru želi dobro zdravlje, mir, sreću i blagostanje.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik. Njime se obeležava događaj koji je sama suština hrišćanstva. Ustanovljen je u spomen na vaskrsenje Isusa Hrista, o čemu svedoče biblijska Jevanđelja.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Kod Srba, uobičajeno je da se ovaj praznik čestita pozdravom “Hristos vaskrse”, na koji se  odgovara sa “Vaistinu vaskrse”.

 Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima, u Uskršnoj poslanici, da čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice.

“Svedoci smo sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama. Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa”, naveo je patrijarh.

Irinej je dodao da je potrebno da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

“Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i radja se za večnost”, naveo je on.

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbegle i prognane.

“Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna. Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu kao i vi što danas prinosite”, naveo je patrijarh.

On je dodao da nepravda nije mimoišla “mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi” srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vekova samostalnosti crkve i države.

“To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima – svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu Vaskrslom Hristu”, poručio je Irinej u Uskršnjoj poslanici.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uputio je čestitku za Uskrs vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.

“Želim vam da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedete u dobrom zdravlјu, porodičnoj sreći i miru, okruženi svojim najdražima. Uskrs treba da nam vrati veru u bolјu budućnost i podseti nas na važnost negovanja moralnih vrednosti i međusobnog uvažavanja. Neka se u naše domove useli duh sloge i prijatelјstva sa bližnjima, a solidarnost i razumevanje obasja našu zemlјu. Želim da, u ovim prazničnim danima, preovladavaju tolerancija i razumevanje i da se kroz negovanje zajedništva, svi okuplјamo i delujemo u miru, lјubavi i slozi, kako bismo stvarali bolјe i prosperitetnije sutra” rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Autor: nsuzivo.rs/Beta
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments