Odlukom Vlade Srbije od 23. januara  Institut za fiziku  postao je  prvi institut od nacionalnog značaja u Srbiji. 

Na  konferenciji za novinare u Institutu za fiziku,  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da ta institucija godinama daje značajan doprinos promociji nauke i da je Ministarstvo sa zadovoljstvom podržalo odluku Vlade Srbije.

Šarčević je ukazao na rezultate spin-of preduzeća koja deluju u sastavu Instituta, a koja pokazuju da je u Srbiji moguće primeniti naučna znanja za razvoj ekonomije.

,,Centralnu ulogu u tom procesu ima Inovacioni centar Instituta, koji je učinio neke od veoma uspešnih koraka u kreiranju vrednosti zasnovanih na znanju. Drugi, najbolji u svetu, poput CERN-a, već su prihvatili Institut kao svog strateškog partnera”, naveo je on.

Ministar je podsetio na to da je pre manje od dva meseca potpisan ugovor kojim se na Institutu za fiziku pokreće jedan od prioritetnih inovacionih projekata Republike Srbije – Obrazovno-inovacioni centar “Verokio”.

Institut za fiziku čini 10 odsto naučne produkcije Srbije, iako ima daleko manje istraživača“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio da se od 1905. godine taj univerzitet profilisao kao istraživački, i da danas ima 11 instituta.

izvor: mpn.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments