Većina, odnosno 81 odsto građana ne bi podržalo priznavanje kosovske nezavisnosti, čak ni kao uslov za članstvo u EU, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedija.

Istraživanje sprovedeno od 16. do 20.marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika, pokazalo je i da nešto manje od polovine građana smatra da Kosovo nije izgubljeno, a za samo dva procenta je manji broj onih koji misle da jeste, dok 55 odsto građana veruje da nezavisnost Kosova neće priznati ova ili neka buduća vlada.

Istraživanje pokazuje i da 56 odsto građana ne bi podržalo podelu Kosova, a da bi to učinilo 30 odsto.

Da se Kosovo podeli između Srba i Albanaca slažu se više stariji građani, dok sa porastom stepena obrazovanja takođe raste broj onih koji smatraju da Kosovo treba podeliti.

Svega 3,4 odsto građana kaže da je učestvovalo u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, dok 94 odsto nije.

Rezultati Istraživanja pokazuju i da sa rastom stepena obrazovanje raste broj onih koji bi učestvovali u dijalogu. Četvrtina ispitanika očekuje da će ova ili neka druga vlada priznati nezavisnost Kosova. Broj onih koji misle da će se to dogoditi opada sa porastom broja godina opada, a  sa porastom stepena obrazovanja raste.

Muškarci za devet odsto više od žena smatraju da ne bi trebalo priznati nezavisnost kao uslov za EU. Značajne razlike po tom pitanju su i u starosnoj dobi.

Mlađi građani do 44 godine su skloniji ovoj odluci, u proseku 10 odsto više od onih starijih od 45 godina.

Priznanje nezavisnosti Kosova ako je to uslov za EU i pozitivan stav o tome lagano rastu sa porastom stepena obrazovanja.

Konačno, potpuna podeljenost građana Srbije je i prema stavu da li je ostvarivo da Srbija opet u budućnosti ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu.

Naime, 45 odsto ispitanih građana smatra da nije moguće da Srbija ikada ima punu suverenitet na Kosovu, a 42 odsto smatra da je to moguće, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove i Ninamedije.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments