ISTRAŽIVANJE: Da li nastupaju svetliji dani za srpski turizam?

       
turizamusrbiji.rs

Izigrani i prevareni turisti u Srbiji treba od ove godine da postanu ružna prošlost. Naime, tokom prošle godine raspravljalo se o sadržaju budućih Zakona o turizmu i Zakona o ugostiteljstvu čije se usvajanje i stupanje na snagu očekuje tokom ove 2019. godine.

Prema rečima nadležnih iz resornog ministarstva novi Zakon o turizmu će doneti rigoroznije uslove za otvaranje turističkih agencija i licenciranje postojećih, kao i aktivnije učešće lokalnih turističkih inspekcija.

Ključna novina u Zakonu o ugostiteljstvu je uvođenje paušalnog poreza za fizička lica koja pružaju usluge smeštaja. Tačnije, njihov porez neće zavisiti od toga koliko će imati gostiju, nego od broja raspoloživog ležaja, kao i od kategorije turističkog mesta u kom se privatni smeštaj nalazi.

„Na prvi pogled novi Zakon o ugostiteljstvu deluje kao da država hoće da uvede nove namete za vlasnike privatnih smeštaja. Što svakako nije tačno. Cilj države je da porez bude što niži, kako bi što više ugostitelja ušlo u legalne tokove. S druge strane, nadležni u resornom ministarstvu će se zalagati za to da kazne za poslovanje u sivoj zoni budu maksimalne.“ – istakla je Lidija Vignjević, menadžer u turizmu i jedan od osnivača Fejsbuk grupe „Odmor u Srbiji“.

Prema nacrtu Zakona o ugostiteljstvu, predlaže se izmena po kojoj se izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana ne naziva “izdavanje pod kiriju”, nego “obavljanje ugostiteljske delatnosti”. Registracija privatnog smeštaja, kao i kategorizacija, biće uslov za dobijanje pristupa jedinstvenom sistemu “E-turista”, koji će biti jedini način prijave i odjave gostiju.

„Od novih zakonskih rešenja očekujemo uređenije, sigurnije i relevantnije stanje u sektoru turizma u našoj državi. Nadamo se da će ove izmene smanjiti rizik i povećati broj kako legalnih i standardizovanih smeštaja u Srbiji tako i broj domaćih turista.“ – nada se gospođa Saša Kosanić, diplomirani turizmolog i jedan od osnivača Fejsbuk grupe „Odmor u Srbiji“.

U svom predlogu budžeta, Vlada Republike Srbije opredelila je sredstva za subvencionisanje odmora u Srbiji i tokom ove godine. Predviđeno je novih 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u turističkim i ugostiteljskim objektima u Srbiji.

Autor: Odmor u Srbiji/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments