Istraživanje: Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena zaslužuje batine

       

Petina muškaraca u Srbiji, ili 18,8 odsto njih, smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se preko desetine slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu.  Čak 40,1 odsto muškaraca misli da je najvažnija uloga žene – da brine o kući i kuva.

Danas je ove rezultate u Novom Sadu predstavila nevladina organizacija Centar E8. Istraživanje su sproveli na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina.

U našoj zemlji to je prvo istraživanje ovog tipa, dok u se svetu sprovodi u više od 20 zemalja.

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima deo jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Da muškarac treba da ima poslednju reč u porodičnim odlukama, slaže se 34,1 odsto muškaraca.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promenili ka liberalnijm, kao što je briga o deci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je devojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.

Međutim, gotovo 90 odsto muškaraca reklo je da bi volelo da provodi više vremena sa svojom decom, a u porodicama u kojima partneri imaju više obrazovanje podela kućnih poslova je egalitarnija.

Navodi se i da je 80 odsto muškaraca išlo sa svojim partnerkama na kontrole tokom trudnoće, a od toga 30 odsto je išlo na sve kontrole.

Da odgovornost za decu posle razvoda treba da bude pođednaka stav je četiri petine ispitanih muškaraca, a 68.1 odsto muškaraca smatra da su odluke vezane za decu zajednička odgovornost.

Ipak, 49,1 odsto ispitanih muškaraca se slaže da su menjanje pelena i hranjenje dece odgovornost majke.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a deo je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svetu.

Izvor: Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Bop
01/06/2018 17:50

Sto se tice nasilja nad zenama opravdavam dva nacina! Promena PIN na kartici i ucutati okrenuti se i otici kad te iznervira.