U Srbiji je 81 odsto gradjana navelo da je bilo svedok nasilja, pokazalo je istraživanje o rodnoj ravnopravnosti koje je uradilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna, predstavljeno danas.

Poznajem prijateljicu koja je trpela nasilje u porodici, proživljavam psihičko nasilje, rodna ravnopravnost u Srbiji je delimična… – neki su od odgovora na koji je odgovorio najveći broj ispitanika u okviru istraživanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijačna pitanja na temu unapređivanja rodne ravnopravnosti i sprečavanja i suzbijanja nasilja nad ženama.

Anketa je sprovedena tokom globalne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ (25. novembar – 10. decembar). Na istraživanje je odgovorilo oko 560 ljudi od kojih su 75 odsto bile žene, a 25 odsto muškarci, a njeni rezultati predstavljeni su danas u prostorijama EU Info centra u Beogradu.

Više od polovine ispitanika (58 odsto) odgovorilo je da smatra da je rodna ravnopravost u državi ostvarena delimično, dok je na pitanje u kom stepenu smatraju da je rodna ravnopravnost ostvarena, njih 21 odsto odgovorilo je da smatra da je to 40 odsto. Više od trećine ispitanika (34 odsto) smatra da su moć i odlučivanje oblasti u kojoj je rodna ravnopravnost najviše izražena.

Predstavljajući rezultate ankete, viša savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Biljana Stojković rekla je da je jedan od iznenađujučih odgovora taj da je njih čak 67 odsto delimično upoznato sa svojim rodnim pravima.

Žene se sa diskriminacijom najčešće susreću prilikom usklađivanja porodičnog života sa profesijom, smatra 32 odsto ispitanika. Na pitanje da li umeju da prepoznaju nasilje, njih 11 odsto reklo je da ne ume. Prema odgovorima, 41 odsto ispitanika imalo je neposredno iskustvo sa psihičkm nasiljem, 15 odsto sa fizičkim, 6 odsto seksualnim…

Njih 32 odsto odgovorilo je da poznaje prijatelja ili prijateljicu koji je pretrpeo nasilje. Čak 81 odsto reklo je da su bili neposredni svedoci nasilja, a njih 64 odsto reklo je da bi znalo kako da reaguje na nasilje. Na pitanje gde se najviše ispoljava nasilje 41 odsto ispitanika odgovorilo je u porodici, 20 odsto smatra da je to škola, 20 odsto da je to posao.. Da su najčešći počinioci nasilja partneri odgovorilo je 51 odsto, a kao razloge zašto žene ne prijavljuju nasilje njih najviše (38 odsto) odgovorilo je da je u pitanju strah, zatim 24 odsto da je to zbog ekonomske sigurnosti…

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i soocijalna pitanja dr Stana Božović rekla je da je ponosna “što imamo Zakon za sprečavanje nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1. juna 2017. godine, koji je već dao velike pozitivne efekte kada je u pitanju sprečavanje nasilja, zato što je zakon uveo nove hitne mere kada su u pitanju udaljavanje nasilnika iz porodice, zabrana prilaska žrtvi i iseljavanje nasilnka.“

Ono sto je važno, a što je ranije bio problem, je pitanje saradnje i koordinacije svih državnih i odgovornih institucija u sprečavanju nasilja. I upravo ovaj zakon, preko grupe za koordinaciju je dao ogromne mogućnosti koordiinacije, da se urgentno i na najbolji mogući nacin odreaguje na nasilje. Pre svega mislim na MUP i policiju, Ministarstvo pravde i tužilstvo i Miistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja vrši nadzor nad Centrima za socijalni rad jer ovde upravo i kroz grupu za koordinaciju i kroz stručnu podrsku Centri daju ogromnu pomoć i podršku – rekla je Božović.

Zamenik šefa operativnog sektora Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji Enrico Visetin rekao je “da su rodna neravnopravnost i nasilje nad ženama dve strane iste medalje i protiv čega se treba boriti podjednako”, kao i da “ne možemo rešavati jedan problem, a da zaboravimo na drugi, jer na taj način se neće postići rezultati”.

– Najpre moramo da prihvatimo jednu činjenicu, nasilje nad ženama je nasilje nad pola srpskog stanovnistva. To je kukavički cin protiv ranjive grupe i zaslužuje nultu toleranciju – rekao je on, dodajuci da su “zene i devojcice koje su zrtve visestrukih vidova diskriiminalcije suocene su sa daleko isim stepenom marginalizacije i u krajnoj liniji nasiljem.”

Nina Mitić, v.d. pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je da su ovi rezultati početna tačka za izradu Nacrta strategije za sprecavanja nasilja u partnerskim odnosima za aperiod 2020 – 2025 godina sa pratecim akcionim planom. Ona je dodala da je planirano da sve bude usvojeno do kraja marta 2020. godine.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments