IT-jevci izabrali: Ovo su najpoželjniji poslodavci u Srbiji

       

Među deset najpoželjijih poslodavaca u IT sferi nalaze se i tri firme iz Novog Sada – Levi9 Global Sourcing Balkan, Schneider Electrics DMS i Vega IT Sourcing, pokazalo je istraživanje sajta poslovi.infostud.com, rađeno na osnovu odgovora 1645 ispitanika zaposlenih u IT sektoru. 

POGLEDAJTE JOŠ: Ko su najpoželjniji poslodavci u Srbiji?

Od poslodavca u IT industriji se u proseku očekuje 141 004 dinara, dok je prosečna očekivana plata u svim industrijama pokrivenim ovim istraživanjem 80 239 dinara.

Ispitanici su na osnovu svog suda naveli šta poslodavca čini atraktivnim, kakve kompanije su im zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca, da li razmišljaju o promeni posla. Na osnovu njihovog mišljenja, deset najbolje rangiranih kompanija su:

Najveći broj ispitanika iz IT branše, nešto više od polovine, želeo bi da radi u privatnoj kompaniji sa pretežno stranim vlasništvom. Na drugom mestu su kompanije u domaćem privatnom vlasništvu, (oko 17%). Manje od 12% navodi da bi želeo da radi u kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

Poredeći sa rezultatima istraživanja iz 2016,  manje IT ispitanika bira kompanije u privatnom domaćem vlasništvu i državnom vlasništvu kao poželjnog poslodavca. S druge strane, rast popularnosti beleže privatne kompanije sa pretežno stranim vlasništvom.

Po mišljenju većine ispitanika (82%), isto kao i pre dve godine, atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode. Ostalih 18% izjavilo je da im je zanimljivije kada  IT poslodavac radi na rešenjima za druge kompanije.

Više od dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprijemčiviji, potom sledi startap, a na trećem mestu je freelance angažovanje. Slični rezultati su bili i 2016, jedina razlika je u blagom rastu popularnosti freelance rada.

Iako IT važi za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, tek nešto oko trećina ispitanih kandidata kaže da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. O promeni poslodavca, što često, što povremeno, razmišlja 70% ispitanika, što je više nego 2016. godine, kada je potvrdan odgovor dalo 63% ispitanika.

O beneficijama u IT kompanijama naveliko se priča. Često se spominju besplatni obroci, velnes programi i plaćene sportske aktivnosti u kojima zaposleni uživaju. Pa ipak, rezultati istraživanja pokazuju da su njima bitnije neke druge stvari.

Beneficija koja se najviše ceni je fleksibilno radno vreme, što je naznačilo gotovo dve trećine ispitanika. Sledeći su plaćeni zdravstveni pregledi (38%), rad od kuće (35%), dodatni slobodni dani (34%) i druženja i putovanja u organizaciji firme za koje se opredelila trećina anketiranih.

Izvor: poslovi.infostud.com

 

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
13/06/2018 08:27

Quantox se otvara u Novom Sadu pa ako ste zainteresovani proučite 🙂

TvojaMamaBre
15/06/2018 08:05

Molim za peticiju da se infostudu zabrane istraživanja jer je metodologija potpuno neosnovana, zasnovana na prihodnom uzorku koji nikako ne može oslikavati populacionu situaciju. Kao neko ko ima kontakta sa većinom IT kompanija u Srbiji, pouzdano mogu reći da ova slika nema veze sa realnošću.

Goran
15/06/2018 11:14

Ovo su gluposti. Sa liste kompaanija, samo 2 vrede, ostali su platili infostudu da se nadju na listi.
Takodje, plate su malo ozbiljnije od navedenih, okvirno 2-3 puta, a ovi sto su platili istrazivanje misle da ce ihcele ovako svesti na njima prihvatljiviji nivo…neka outsourceuju induse za temene pare.

Konj
15/06/2018 11:45

Ovo nema blage veze sa vezom, barem za ljude koji imalo imaju iskustva. Pola su outsourcing firme koje daju nikakve plate i uslove. Quantox na 10 najpozeljnijih, to bi vam bilo isto kao kad bi napisali da je trenutno najpozeljnije mesto za zivot Sirija.

Pavle
15/06/2018 12:55
Reply to  Konj

hahahhaha nesrecnima niko nikad ne valja

acl
15/06/2018 16:57

ahhaah NCR, DMS.. Ljudi nemojmo da se zezamo

TvojOtacBre
15/06/2018 17:45

Siguran sam da svi žele da rade u NCR…