Iz “Srbijavoda” otkrivaju da li nas čekaju problemi na vodotocima

       

Zbog obilnih padavina nivo Tamiša, proteklih dana, porastao je za gotovo četiri metra. Kod mesta Jaša Tomić, zabeležen je vodostaj od 570 cemntimetara. Reka se na pojedinim delovima izlila.

Prema aktuelnim prognozama RHMZ-a ne očekuju se značajniji problemi na vodotocima koji se nalaze u nadležnosti preduzeća “Srbijavode”, rekao je za RTS izvršni direktor tog preduzeća Miloš Radovanović.

Miloš Radovanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da neće doći do prevazilaženja vanredne odbrane od poplava i da se ne očekuju značajnija izlivanja na delovima ranjenih područja.

Rekao je da je od majskih poplava 2014. godine urađeno mnogo uz podršku Vlade i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Dodaje da je sanirano ili unapređeno više od 400 objekata širom Srbije.

Radovanović je rekao da je sistem odbrane od poplava doveden u funkcionalno stanje koje je bolje nego stanje iz 2014. godine.

Ističe da je mnogo toga urađeno na sanaciji postojećih vodnih objakata kao i odbrambenih linija. Priprema se i tehnička dokumentacija za izgradnju nasipa i višenamenskih brana.

Izvršni direktor “Srbijavoda” ističe da odrbana od poplava u velikoj meri zavisi od hidrološke situacije i podseća da je ona 2014. godine imala karakteristike elementarne nepogode.

Dodaje da nasipi uvek mogu da budu viši, ali da to zavisi od mnogih kriterijuma. Kada je reč o gradnji novih nasipa istakao je problem rešavanja imovinsko-pravnih odnosa navodeći da je reč o procesu koji dugo traje.

Sve veća ulaganja u odbranu od poplava 

Miloš Radovanović je naglasio da je mnogo toga rađeno na razvoju i planiranju kada je reč o tokovima Kolubare i Morave jer su ta dva sliva prepoznata kao najugroženija. Rekao je i da je u roku od sedam meseci zaštitni sistem na teritoriji opštine Lučani ozbiljno unapređen.

Navodi da Srbija sve više ulaže u odbranu od poplava ali da sredstva ne idu samo u segment zaštite od štetnog dejstva voda, već se ulaže i u zaštitu od zagađenja i u deo za korišćenje voda.

Radovanović kaže da je uvek potrebno više ulagati i da dugo nije ulagano na adekvatan način u taj sektor.

“Od 2014. godine to se kod nas promenilo i svake godine situacija je bolja”, rekao je Radovanović.

Ističe da nigde u svetu ne postoji apsolutna bezbednost ali da se uz adekvatno ulaganje može podići stepen bezbednosti. Dodao je da je trenutno u izradi zakon o vodama.

Kada je reč o neočišćenim kanalima, Radovanović je apelovao na sve građane da ne bacaju otpad u reke i da se o rekama staraju na najbolji mogući način.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments