Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa delegacijom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija–Srbija u Evropskom parlamentu o predstojećim ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Kuburovićeva je istakla da se rad na izradi ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa privodi kraju i da će oni posle Nove godine biti poslati Venecijanskoj komisiji, bez čijeg se pozitivnog mišljenja neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Ona je naglasila da su predstojeće promene Ustava u oblasti pravosuđa najveća reforma koja nas očekuje, a ima za cilj jačanje nezavisnosti sudija i tužilaca.

Kuburović je dodala da je suština da se Skupština Srbije isključi iz procesa izbora sudija i tužilaca, a Vlada Srbije iz procesa njihovog predlaganja, i da će ustavni amandmani to i ispratiti.

Takođe, ona je navela i da će Ministarstvo pravde, pošto predlog ustavnih amandmana bude poslalo Venecijanskoj komisiji, organizovati javnu raspravu o tim amandmanima.

Kuburovićeva je, govoreći o borbi protiv korupcije, podsetila na to da 1. marta 2018. godine počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, i iznela uverenje da će Srbija posle toga imati mnogo bolje rezultate u ovoj oblasti.

Ona je istakla da se posebna pažnja poklanja preventivnim mehanizmima u borbi protiv korupcije, i dodala da će novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ojačati tu instituciju.

Kuburovićeva je dodala da će nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije biti objavljen i stavljen na javnu raspravu posle novogodišnjih praznika.

Delegaciju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija–Srbija predvodio je predsednik Eduard Kukan, a nju su činili i Tanja Fajon, Franc Bogovič, Andor Deli, Gunar Hokmark i Tomas Vaic, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments