Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU bio objektivan, dodavši da je on važan jer, na osnovu preseka stanja, države članice donose odluku o tome kojom će se dinamikom otvarati nova poglavlja.
Joksimović je, gostujući na Televiziji “Pink”, istakla da je Srbija pripremila pet pregovaračkih pozicija za narednu međuvladinu konferenciju, koja bi trebalo da bude održana do kraja bugarskog predsedavanja, odnosno do kraja juna.
“Mi smo pregovaračke pozicije poslali i spremamo još neke. Ne bih rekla da će svih pet biti otvoreno. Mislim da ima elemenata da podrže ozbiljniji paket, a to je više od dva poglavlja”, ukazala je Joksimović.
Ona je precizirala da je reč o Poglavlju 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku, Poglavlju 33, koje se tiče budžetskih i finansijskih odredbi, Poglavlju 18, koje je vezano za statistiku, Poglavlju 9, koje je posvećeno finansijskim uslugama, i Poglavlju 13, koje se odnosi na ribarstvo.

Ona je objasnila da to nisu apstraktne, već konkretne stvari koje se tiču reformi, jer kada se zatvori poglavlje to znači da su, u određenoj oblasti, sprovedene reforme.

Joksimović je, govoreći o sastanku sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, istakla da se razgovaralo o izveštaju Evropske komisije, ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Vlada Srbije
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments