Još jedan veliki test za osnovce

       

Osnovci iz Srbije od 25. marta do 11. aprila peti put će biti obuhvaćeni velikim međunarodnim TIMSS ispitivanjem, kojim se u više od 60 zemalja sveta proveravaju đačka dostignuća i ono što su naučili.

Ivana Đerić iz Instituta za pedagoška istraživanja i nacionalni koordinator TIMSS istraživanja rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da će đaci biti testirani iz oblasti matematike i prirodnih nauka a da su upitnici osim za đake namenjeni i roditeljima, nastavnicima i direktorima škola.

“Kod đaka se testira znanje a i njih i roditelje pitamo kakva su njihova obrazovna iskustva kod kuće i, naravno, u školi. Prethodni rezultati TIMSS istraživanja 2015 bili su sjajni. Đaci četvrtog razreda bili su iznad proseka i bolji od mnogih ekonomski razvijenijih zemalja”, kaže Ivana Đerić.

Kada je reč o testiranju đaka osmih razreda čije je znanje prema poslednjim rezultatima bilo ispod proseka Đerićeva kaže da po tom pitanju treba biti obazriv.

“To su rezultati od pre 12 godina pa bi bilo dobro da se ponovi testiranje đaka osmih razreda”, objašnjava Đerićeva.

TIMSS istraživanja se rade svake četiri godine a svaka zemlja bira uzrast koji će biti testiran.

Preliminarni rezultati biće poznati krajem sledeće godine a onda slede sekundarne analize koje će potom biti objavljene i u naučnim časopisima.

Ovako velike međunarodne studije omogućavaju nam da pratimo trendove, da imamo podatke i da vidimo gde smo dobri ali i gde treba da radimo, zaključila je u gostovanju na RTS-u Ivana Đerić.

Izvor: RTS

Komentari: