Kako prepoznati lažne saobraćajce?

       
foto: Aleksandar Kostić

Povodom jučerašnjeg hapšenja osumnjičenog D. T. (1978) iz Beograda koji se lažno predstavljao kao saobraćajni policajac i naplaćivanjem navodnih kazni oštetio veći broj ljudi, Ministarstvo unutrašnjih poslova savetuje građane na šta da obrate pažnju kako ne bi bili obmanuti.  

PROČITAJTE: On je upravljao lažnim presretačem

Najpre, podsećamo građane da su saobraćajni policajci dužni da, prilikom obavljanja poslova kontrole i regulisanja saobraćaja na putevima, nose uniformu sa oznakama i pripadajućom opremom na propisan način.

 „Na uniformi saobraćajnog policajca mora se na levoj strani, u visini grudi, nalaziti značka policije, dok se na desnoj strani, u visini grudi, nalazi oznaka sa prezimenom policijskog službenika sa brojem koji mora odgovarati broju službene legitimcacije“, objašnjava Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.

On ističe da policijski službenici saobraćajne policije u kontroli saobraćaja moraju imati službenu značku sa službenom legitimacijom,  koja služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva policijskog službenika.

„Takođe, posebno naglašavamo da građani, koji su zaustavljeni u kontroli saobraćaja zbog izvršenog prekršaja prekoračenja brzine, imaju pravo da zatraže uvid u video zapis na kojem se jasno mogu videti vozilo kojim je učinjen prekršaj, registarski broj vozila, kao i bitna obeležja prekršaja, bilo da je prekršaj dokumentovan ručnim radarom ili radarom ugrađenim u vozila bez spoljnih obeležja policije – presretače“, naglasio je Radenković.

On napominje i da policijski službenici u cilju otkrivanja, dokumentovanja i dokazivanja saobraćajnih prekršaja i drugih delikata, mogu koristiti vozila sa ili bez spoljnih obeležja policije, sa ugrađenim uređajima za utvrđivanje prekršaja u saobraćaju.

Izvor: MUP

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments