Branko Bijelić, prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da bi i jesen trebalo da bude toplija i suvlja.

Navodi da će biti Miholjskog leta jer se očekuje da period od 5. do 18. oktobra bude topliji od proseka, sa temperaturom od 23 do 27 stepeni.

Prvog jesenjeg dana pretežno sunčano, posle podne promenljivo, tek ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak. I dalje toplo, najviša dnevna temperatura od 26 do 30 stepeni.

Branko Bijelić, prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da bi i jesen  trebalo da bude toplija, kao i septembar, oktobar i novembar.

Prema njegovim rečima, srednje jesenje temperature trebalo bi da budu od 9 do 14 stepeni Celzijusa.

Do 25. septembra očekuju se temperature kao i sada, od 26 do 30 stepeni.

U  petak na subotu se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmaljavinom, umerenim severozapadnim vetrom i padom temperature za 7 do 9 stepeni.

U subotu promenljivo sa temperaturom od 19 do 24 stepena, a tokom dana biće sunca  i uslova za kratkotrajnu kišu.

Takvo vreme se, kaže Bijelić, nastavlja sve do utorka, s tim da će biti sve stabilnije.

Na kraju naredne nedelje, 4. oktorbra se očekuje toplije sa dnevnim temperaturama od 21 do 26 stepeni.

Biće Miholjskog leta

Bijelić kaže da će Miholjskog leta biti, jer se očekuje da period od 5. do 18. oktobra bude topliji i suvlji od proseka. Temperature bi se kretale u intervalu od 23 do 27 stepeni.

Kako se ide od Miholjdana ka 18. oktobru, temperature bi bile u manjem padu, sa jednim kišnim periodom od 12. do 15. oktobra i manjim padom temperature. Krajem druge dekade oktobra temperature bi bile od 15 do 20 stepeni.

Poslednji put kiša je padala 3. septembra. Bijelić navodi da bi od 26. do 29. steptembra trebalo da bude više kiše sa količinom padavina od 10 do 20 milimetara, lokalno i do 40 milimetara.

Prema njgovim rečima, do kraja oktobra se ne očekuje pojava prizemnih mrazeva, osim u kotlinama i rečnim dolinama i visoravni u zapadnoj Srbiji.

Leto bilo tolije od proseka

Bijelić je naveo da je prethodno leto u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije bilo tolije od proseka, dok je u ostatku zemlje bilo prosečno toplo vreme.

Srednja letnja količina padavina je bila iznad proseka u odnosu na višegodišni prosek padavimna.

Najviša temperatura tokom leta bila je osmotrena 31. avgusta u Ćupriji od 36, 9 stepeni, dok je najniža temperatura izmerena tokom jula u Kuršumliji kada je bila 4,1 stepen Celzijusev.

Izvor: RTS

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments