Kakvo nas leto čeka: Da li je ovo najtoplije do sada?

       

Ovo proleće je najtoplije u istoriji, temperature su skoro tri stepena više od proseka, a predstoji nam i jedno od deset najpaklenijih leta, sa više od 50 tropskih dana, kažu u Republički Hidrometeorološki zavod Srbije.

Ovo proleće je najtoplije u Srbiji ikada, sa temperaturama skoro tri stepena iznad proseka, kažu meteorolozi. U RHMZ kažu da će i leto biti među deset najtoplijih svih vremena, jer se očekuje više od 50 tropskih dana i temperature iznad 40 stepeni.

Meteorolog “Weather2umbrella” Đorđe Đurić kaže da se od danas pa sve do kraja leta “crno piše” svima onima koji ne podnose vrućinu i tropske temperature.

“Tačno je da nam je ovo proleće najtoplije otkako se mere temperature, a mi meteorolozi otkrili smo i razlog zašto je to tako. Naime, na vreme u Srbiji utiče sa jedne strane vlažan ciklon sa Atlantika i Mediterana, a sa druge suve struje iz Severne Afrike koje donose visoke temperature. Ove godine afrički ciklon je dominantniji i zato imamo ovako vrelo proleće, sa tropskim vrućinama i malo pravih padavina”, objašnjava Đurić za Informer.

On naglašava da će se na izuzetno toplo proleće nadovezati još paklenije leto.

“Već u petak će biti 35 stepeni, što je daleko iznad proseka za ovo doba godine, koji iznosi između 25 i 27 stepeni. Nema sumnje da je pred nama jedan od najtoplijih prolećnih dana decenijama unazad, ali on je samo uvod u još vrelije leto. Istina, za vikend nas čeka mali predah, sa kišom skoro u celoj zemlji, a onda počinje dugi tropski period, koji će gotovo bez prestanka trajati sve do kraja avgusta”, ističe Đurić za Informer.

I šef Odseka za klimatske analize i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jasminka Smailagić potvrđuje da je ovo najtoplije proleće od 1951. godine, u kome je prosečna maksimalna temperatura za skoro tri stepena viša od prosečnih.

Jasminka Smailagić kaže da će leto pred nama biti jedno od deset najtoplijih u istoriji.

 

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments