Tokom vikenda biće hladnije! Uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a u jutarnjim časovima biće uslova i za slab mraz.

Maksimalna temperatura danas od 6 do 10°C, dok će još hladnije biti u nedelju.

U nedelju posle podne i uveče u južnim, a u ponedeljak i u ostalim predelima Srbije naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura u ponedeljak od 1 do 6°C.

U utorak u svim predelima oblačno i malo toplije sa kišom. Početkom sledeće sedmice u košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni jugoistočni vetar.

Iznad većeg dela Evrope u petak suvo, dok su kiša i sneg očekivani na jugoistoku Evrope i u oblasti Crnog mora. Najhladnije biće u Rusiji, temperatura oko 0°C, najtoplije na jugu Portugalije, temperatura oko 20°C.

Da nam je završen period toplih i suvih dana, potvrdio je i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović. Prema njegovim rečima, druga polovina meseca biće veoma hladna i oblačna i sa takvim temperaturama započeće i poslednji mesec u godini.

“Sledeća dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra. Imaćemo zimske temperature, ali sasvim karakteristične za ovaj period godine. Jutarnja će se kretati od minus jedan do tri, dok će dnevna ići od tri do osam. Od 20. novembra ujutru će biti mrazeva, a maksimalne temperature biće oko osam stepeni. I takvo vreme će se zadržati sve do kraja meseca, uz po koji topliji dan sa 15 stepeni, pa više neće biti drastičnih temperaturnih promena, iz toplog u hladno”, kaže Todorović.

Biometeorološke prilike će imati relativno nepovolјan uticaj na hronične bolesnike. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Preporuka za adekvatno odevanje je aktuelna zbog nižih minimalnih temperatura. Mogući su glavobolјa, nervoza i bolovi u mišićima.Neophodna je dodatna opreznost u saobraćaju.

 

Izvor: Telegraf/RHMZ

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments