Karatistima sa Kosova i Metohije zabranjen je ulaz na teritoriju Srbije, kako bi učestvovali na Evropskom prvenstvu u karateu, koje se održava u Novom Sadu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da, ”uprkos želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu”, sportisti sa Kosova i Metohije neće učestvovati na takmičenju, ”jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu”.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini saopštenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju:

“Lica koja su pokušala da u dve grupe i u dva različita termina uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza.

I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa Kosova i Metohije, manji deo delegacije sa Kosova i Metohije se sinoć oko 23 časa pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države “Kosovo”, sa nesumnjivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju.

Nakon toga, jutros je, još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog “Kosova”.

Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama.

Javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije.

To je učinila sa kašnjenjem od tri dana – umesto najkasnije u petak, 4. maja, do 17 časova, najava dolaska delegacije dostavljena je tek u ponedeljak, 7. maja, u popodnevnim satima, tačnije u 16.17 časova.

Važno je istaći da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, na kojem je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja spotista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori o tome da im je sport u drugom planu i ovoga puta.

Napominjemo da su u isključivom cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa Kosova i Metohije vraćene sa administrativnog prelaza.

Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments