Danas je u Vladi Srbije potpisan poseban kolektivni ugovor koji će obezbediti zaštitu prava za70.000 zaposlenih u javnim preduzećima u komunalnoj delatnosti, a važiće do 2021. godine.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, nakon potpisivanja ugovora rekla da je postojeći kolektivni ugovor, kojim su posle gotovo 20 godina uređena prava i obaveze zaposlenih u komunalnim preduzećima i njihovih poslodavaca, danas produžen na još tri godine, što znači da neće biti ni dana pauze, kao i da će prava zaposlenih biti na najbolji način uređena i zaštićena.

Posebni kolektivni ugovor potpisale su dve reprezentativne sindikalne organizacije: Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost”.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić rekao je da su kolektivnim ugovorom obezbeđeni minimalni i jednaki uslovi u svim lokalnim samoupravama, što je bio san pre samo pet ili šest godina.

Nebojša Tasić, potpredsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost”, rekao je da će posebni kolektivni ugovor omogućiti da se radi na još boljim uslovima i povećanju zarada za radnike u ovom sektoru.

Posebni kolektivni ugovor obezbeđuje viši nivo prava od onog koji je predviđen Zakonom o radu. Konkretno, za zaposlene u komunalnim delatnostima predviđa obaveznu isplatu solidarne pomoći svakom zaposlenom, u svim javnim preduzećima koja posluju pozitivno, kako bi se prosečan dohodak radnika u ovoj delatnosti približio republičkom proseku.

izvor: mgsi.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments