Tokom protekla dva dana, na adrese republičkih inspekcija za kontrolu poštovanja mera protiv širenja korona virusa, stiglo je više od stotinu prijava građana. Žalbe se uglavnom odnose na veći broj okupljenih u zatvorenom prostoru, nepoštovanje fizičke distance i nenošenje zaštitne opreme.

Na području Grada Kruševca gde je vanredna situacija na snazi je od 7. jula, najnovije odluke i preporuke Vlade samo su usklađene sa već propisanim merama.

“U baštama je radno vreme vikendom do jedan sat posle ponoći, a preko nedelje do 00.00, unutra do 23.00. I dalje su na snazi mere nošenja maski i održavanja distanci. Kontrola obilazi lokale, daju neke preporuke. Koliko znam, nisu nešto kažnjavali, uglavnom su korektni dođu porazgovaraju sa vama”. objašnjava Jelena Bogdanović.

Miroslav Milošević, lice za bezbednst “Jugoprevoza” iz Kruševca navodi da su što se tiče javnog prevoza putnika ostale na snazi mere koje su do sada važile.

“To se prevashodno odnosi na korišćenje zaštitne maske u vozilu. Takođe su postavljena dezinfekciona sredstva u svako vozilo tako da putnici mogu da ga koriste prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Što se tiče primedbi na putnike, to su neke primedbe o broju putnika, ali mi zato smo predvideli određen broj rezervnih vozila koja se po potrebi uključuju u određenim špicevima”, objašnjava Milošević.

Iskustva građana su različita.

Ispekcije u svim gradovima i opštinama su svakodnevno na terenu.

“Naše inspekcije u saradnji sa MUP-om Srbije i Ministarstvom zdravlja, odnosno sanitarnom inspekcijom obilaze teren i po prijavama građana i po svom planu kontrolišu koliko se ko pridržava mera. U tom smislu bićemo zaista rigorozni jer je nama prioritet da deca od đaka prvaka pa nadalje zaista idu u školu i nećemo dozvoliti da nam to neko ugrozi”, objašnjava Dašić.

Živica Smiljković, načelnica Sanitarne inspekcije Kruševac navodi da je utokom avgusta, sanitarna inspekcija iskontrolisala 180 objekata.

“Izrekli smo četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupaka

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je poručio da više neće biti razumevanja za one koji ne poštuju mere, posebno veće okupljanje, da će protiv prekršilaca podnositi prijave a minimalne kaznae 500.000 dinara.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments