Foto: srbijasume.rs

Pandemija koronavirusa drastično je smanjila broj turista u Srbiji u martu, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije i navela da je u martu u našoj zemlji boravilo 102.623 turista, koji su ostvarili 344.596 noćenja.

Proglašenje pandemije virusa COVID-19 i privremeno obustavljanje svih komercijalnih međunarodnih letova, uticali su na to da pad dolazaka stranih turista u Srbiju u martu bude 56 odsto.

Kada su noćenja u pitanju, ostvareno ih je 45,7 odsto manje nego u martu prošle godine.

Zahvaljujući odličnim rezultatima u januaru i februaru, pre nego što su granice mnogih zemalja zatvorene za putovanja, pad dolazaka stranih turista u našu zemlju je za prvi kvartal ove godine, odnosno januar-mart, bio je jednocifren i iznosi 8,3 odsto.

U TOS-u očekuju da će taj pad biti značajno veći, kada se sumiraju rezultati iz aprila, u kojem je turizam stao u celom svetu.

Prema podacima TOS-a, u periodu januar-mart Srbiju je posetilo ukupno 556.351 turista.

Najveći broj dolazaka u tom periodu ostvarili su domaći turisti.

Stranih turista bilo je 14,2 odsto manje nego u prva tri meseca prošle godine.

Oni su najčešće birali kao destinacije Beograd, Kopaonik, Zlatibor, Novi Sad, Niš…

Domaći turisti najviše su boravili na Kopaoniku, zatim slede Zlatibor, Beograd, Vrnjačka Banja…

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Rumunije (54.654 noćenje, što je 2,5 odsto manje u poređenju sa periodom januar-mart 2019. godine), zatim slede turisti iz Crne Gore, Rusije, BiH, Severne Makedonije.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments