turizamusrbiji.rs

Koronavirus pravi ozbiljne probleme u turističkom sektoru. Podaci ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je 80 odsto aranžmana stranih turista u Beogradu otkazano. U manjem borju, putovanja u inostranstvo odlažu i otkazuju i srpski turisti.

Rezervacije stranih turista u Beogradu od polovine februara otkazuju se u velikom broju.

“Mi, recimo, krajem februara smo imali podatak od nekih 60 posto otkaza, naravno to kako je vreme prolazilo, to je sve više raslo. Naravno prestaće epidemija, ali ono što će se u stvari desiti se da mora postepeno da traje taj povratak na neko hajde da tako kažemo, pređašnje stanje”, naveo je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Gradovi koji su pre svega okrenuti turistima iz regiona, za sada imaju manje gubitke.

“Jasniju statistiku ćemo imati u naredna dva meseca, ali s obzirom na turiste koji nam uglavnom dolaze iz okruženja, znači Bugarska, Makedonija, Rumunija, Grčka, mislim da nema prevelikog uticaja korona”, navela je Danka Milojković, direktorka Turističke organizacije Niša.

Tara i Vrnjačka Banja takođe na udaru 

Virus utiče na posetu Nacionalnom parku Tara i bajinobaštanskom kraju u kojima je, procenjuje se, prošle godine boravilo oko 50.000 Kineza.

Prve ovogodišnje desetodnevne “Balkanske ture” su otkazane. U jednom hotelu u Vrnjačkoj Banji 20 odsto gostiju martovske rezervacije pomerilo je za naredni period.

“Mi smo vezano za osmomartovski program i žene koje su trebalo da nam dođu iz Bosne i Hercegovine, imali umanjenje. Sarađujemo sa određenim brojem ambasada koje su upravo svoja dešavanja i svoja okupljanja iz marta za sada prebacili u april sa nekim novim datumom”, kazala je Nina Stamenić, menadžerka hotela u Vrnjačkoj Banji.

Na Kopaoniku, kažu hotelijeri, za sada je redovno. Gosti se raspituju za stanje, ali se skijanja ne odriču.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments