Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najavljeni zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope treba da bude odbačen, jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice.

Dačić je u izjavi agenciji Tanjug povodom najave zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Kosovo podneti zahtev za članstvo u SE, rekao da nema osnova da taj zahtev bude razmatran pošto Kosovo nije država.

On je poručio da, ako Kosovo zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savet Evrope, to će biti politika sile, a Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja.

Zahtev Kosova je, kako je naveo, u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Prema njegovim rečima, takav zahtev bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe Saveta Evrope iz 2008. godine.

“Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde Saveta Evrope i u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”, objasnio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je naznačio da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz člana 1. Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Time bi bio ugrožen i dijalog izmedu Beograda i Priština, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona”, naglasio je Dačić.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments