Kraj lažnim akcijama i neizdavanju računa

       

Tržišni inspektori ubuduće će u tajnosti špartati radnjama i kafićima i proveravati da li trgovci izdaju fiskalne račune, varaju li kupce na akcijama i da li naplaćuju na kasi istu cenu kao što je istaknuta na rafovima.

Ove novine donosi Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine. Zahvaljujući njemu, inspektori neće kao do sada morati da najavljuju kontrolu, već će inkognito ulaziti u prodavnice kao “tajni kupci” ne bi li tako lakše uočili eventualne prevare.

Takav metod provere rada trgovaca i ugostitelja odavno je prisutan u mnogim zemljama, ali se kod nas do sada nije primenjivao.

“Prikrivena kupovina može da se obavi bez prethodnog obaveštavanja trgovca ili ugostitelja, a nije potrebna ni službena legitimacije ili nalog. U sklopu prikrivene kupovine, inspektor je ovlašćen da proverava cene na akcijama, kao i da li se one na rafu slažu sa naplaćenim. Takođe, proverava se i izdavanje fiskalnog računa. kao i da li određeni poslodavac zapošljava radnike po zakonu”, novine su u predlogu Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji, doduše, predviđa da se metod prikrivene kupovine koristi samo u slučajevima kada inspekcija posumnja da se ne radi po zakonu.

Kako za Informer navodi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ovaj metod kontrole je u mnogim zemljama dao odlične rezultate u borbi protiv sive ekonomije.

U udruženjima za zaštitu potrošača nadaju se da će nova mera naterati trgovce da počnu redovno da izdaju račune za robu, ali i da prestanu sa lažnim akcijama i ostalim obmanama na koje svakodnevno nailazimo tokom kupovine. Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida podseća da se ova praksa dugo već primenjuje u svetu i da je dobro što će zaživeti i kod nas.

 

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments