Kupovina lekova preko interneta rizik po zdravlje

       
Foto: Healthline

Polovina lekova koji se kupuju na Internetu je falsifikovana i potencijalno toksična, ništa manje opasne nisu ni kopije suplementa, dok i originalni proizvodi, poput vitamina i preparata za jačanje mišića prolaze samo minimalne kontrole i provere, pišu Večernje novosti.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, trenutno se najviše falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi, a od suplemenata su to proizvodi za potenciju i za mršavljenje.

U Ministarstvu tvrde da bi nedavno potpisana konvencija Saveta Evrope trebalo da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova na crnom tržištu, čija količina se (preko Interneta, prodaje preko oglasa ili putem flajera) menja iz godine u godinu.

Profesor Momir Mikov sa katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ukazao je da rizik od falsifikovanja leka postoji u svim fazama – od proizvodnje i transporta do prodaje na malo, a da najveći broj falsifikata dolazi iz inostranstva.

On je istakao da svaka prodaja lekova preko Interneta nije nelegalna, jer mnogi poznati distributeri nude tu mogućnost, ali da u Srbiji još ne postoji sistem ovlašćene distribucije lekova tim putem.

Kupovina je relativno sigurna ukoliko lekove naručujete preko sajtova poznatih i registrovanih apoteka, ali mnogi pacijenti ne umeju da prepoznaju da li se radi o zvaničnoj ili lažnoj Internet stranici, upozorio je Mikov.

Izvor: FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments