Tri pacijenta sa tumorom na mozgu uspešno su operisana na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra u Nišu korišćenjem neuro-navigacije.

Ovom metodom, pomoću savremenog aparata, hirurg se precizno navodi do tumora kako bi bilo izbegnuto oštećenje okolnog zdravog tkiva.

Prof. dr Vesna Nikolov, rukovodilac Klinike za neurohirurgiju, objašnjava da su operacije na mozgu veoma zahtevne i da su pomoću ovog aparata, koji je ovih dana stigao u Niš na korišćenje, uspešno operisana tri pacijenta.

“Kada operativnim putem rešavamo tumorsku promenu bez navigacije, to činimo na osnovu svog iskustva, slika sa magneta i skenera, tako da otprilike možemo da pretpostavimo gde je tumorska lezija. Nakon otvaranja lobanje desi se da nekoliko milimetara idemo levo ili desno, dok na ovaj način precizno radimo operaciju”, kaže dr Nikolov.

Budući da lekar tačno vidi gde se nalazi tumorska lezija i rez je minimalan.

“Kada navigacijom dođemo do tumorske lezije, onda uzimamo “kjuzu”, aparat koji smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobili pre dve godine, u potpunosti uklanjamo tumorsku masu i ne diramo zdravo tkivo. Pacijent se budi, pri čemu u potpunosti pokreće ruku, nogu, postaje sposoban da zadovolji svoje potrebe i da bude fizički aktivan. To je za svakog neurohirurga uspeh. Kod mlađeg pacijenta koga smo operisali u toku protekle nedelje, problem se javio u motornoj zoni, te mu se kod njega javila slabost jedne polovine tela, primetio je da mu predmeti ispadaju iz ruke. Uspešno je operisan. Kod drugog pacijenta javila se nestabilnost pri hodu, nemogućnost tačnog izgovaranja reči i rečenica, nakon neurološkog sagledavanja i načinjenog snimka, utvrđeno je da se radi o tumorskoj promeni koja je morala da se ukloni operativnim putem. I on je uspešno operisan”, dodaje dr Nikolov.

Lekari se nadaju da će Ministarstvo zdravlja obezbediti novac kako bi ovaj aparat ostao u vlasništvu Kliničkog centra Niš, a kako kažu on im je od velike pomoći. Vrednost aparata je, kako dodaju, pola miliona evra.

“Kada vidite da je pacijent dobro, onda to nema cenu”, dodaje dr Nikolov.

Prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja KC Niš, kaže da na ovaj način Klinički centar stremi novim hiruškim intervencijama, a sve u cilju i interesu što boljeg tretmana i bržeg oporavka pacijenata.

Slavoljub Petković (26) iz Vlasotinca doveden je u Klinički centar Niš kao pacijent koji je imao jake glavobolje, dok su mu predmeti ispadali iz ruku. Sada kaže da se oseća dobro i da su tegobe nestale.

“Imao sam tegobe četiri ili pet dana, jaku glavobolju, leva ruka mi je bila ukočena, ispadali su mi predmeti. Doveden sam ovde i odmah su lekari reagovali. Sada se osećam dobro i sve je kako treba”, kaže Petković.

Izvor: Srbija Danas/Blic

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments